• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

مصرف بیش از حد و اوردوز

متأسفانه در حال حاضر، تجربه اپیدمی مصرف بیش از حد و اُوردوز مواد مخدر، در سراسر جهان رخ می‌دهد. در آمریکا، مرگ و میر ناشی از اوردوز از سال 2019 تا 2020، در حدود 31% افزایش داشته است؛ این آمار نشان‌دهنده وضعیت هشدار در مورد افزایش درصد مرگ‌و‌میرهایی است که قبلا قابل‌پیشگیری بودند. اگر شما یا یکی از اطرافیان‌تان به اختلال مصرف مواد اعتیادآور مبتلا هستید، خواندن این مطلب را توصیه می‌کنیم تا بتوانید از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کرده و در صورت بروز آن، جان یک نفر را از مرگ نجات دهید.

اگر گمان می‌کنید که فردی دچار مصرف بیش از حد مواد و اوردوز است، لطفاً مطالعه این مقاله را متوقف کرده و به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

تعریف اوردوز

«اوردوز» یک فوریت پزشکی است که در بسیاری از موارد، می‌تواند تهدیدکننده زندگی فرد باشد. به‌طور کلی، این عبارت به‌معنی مصرف فراتر از دستورالعمل‌های دارویی، و یا سطح تحمل بدن است. این امر می‌تواند منجر به ناتوانی عملکرد مناسب سیستم‌های حیاتی بدن، در صورت عدم‌مداخله پزشکی شود.

بسته به نوع مواد مصرفی، علائم مختلفی از اوردوز وجود دارد. همچنین، عوامل زیاد دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند بر چگونگی و زمان وقوع اوردوز تأثیر بگذارند. در اینجا به برخی از مهم‌ترین عواملی که سبب اوردوز می‌شود، و اغلب نیاز به مداخله فوری پزشک دارند، اشاره شده است.

عواملی که می‌توانند بر مصرف بیش از حد مواد تأثیر بگذارند:

سن
نوع ماده مخدر مصرفی
ترکیب مواد
میزان مواد مصرف‌شده
نحوه تزریق
سابقه مصرف مواد
وضعیت جسمانی
وجود سایر بیماری‌ها

علائم پرخطر اوردوز که در صورت بروز آنها، بلافاصله باید به مراکز اورژانس مراجعه کرد:

ناتوانی در هشیار ماندن
خواب‌آلودگی شدید
ناتوانی در بیدار شدن از خواب
تشنج
استفراغ
ضربان قلب سریع، آهسته و یا متوقف‌شده
تنفس سطحی
کبودی رنگ پوست
ضعف بیش از حد
کُندی حواس

اوردوزها در دو دسته اصلی تصادفی و عمدی قرار می‌گیرند. در بسیاری از موارد، مصرف بیش از حد به‌صورت تصادفی اتفاق می‌افتد؛ برای مثال فراموش کردن و اشتباه در میزان دوز مصرفی، مصرف بیش از حد، و یا حتی مصرف چند ماده‌ دارویی یا مخدر به صورت یکجا، می‌تواند بر توانایی بدن در تنظیم خود غلبه کرده و سرانجام باعث شود که فرد دچار اوردوز شود.

اوردوز عمدی به دلیل اقدام برای پایان دادن به زندگی افراد از طریق دریافت بیش از حد یک ماده مخدر انجام می‌شود؛ این مورد به عنوان یک وضعیت اضطراری شناخته می‌شود و نیاز به مراقبت‌های فوری برای کاهش احتمال آسیب در طولانی‌مدت و یا حتی مرگ دارد.

تشخیص اوردوز بر اساس نوع ماده مصرفی

تقریباً هر ماده‌ای می‌تواند منجر به اوردوز شود. حتی موادی مانند کافئین که مصرف روزمره دارد، می‌تواند باعث اوردوز شود؛ البته در این مورد باید گفت برای اوردوز، میزان زیادی از مصرف کافئین لازم است و احتمال وقوع این اتفاق بسیار کم است. موادی که احتمال بیشتری برای ایجاد اوردوز دارند، معمولاً در دسته‌بندی‌ مواد مخدر افیونی، مسکن‌ها، محرک‌ها، حشیش، مواد مخدر صنعتی و الکل قرار می‌گیرند.

اوردوز مواد مخدر افیونی

مصرف بیش از حد مواد افیونی، بیشترین آمار اوردوز ناشی از مصرف مواد مخدر را در سطح جهان به خود اختصاص داده است. اوردوز ناشی از مصرف مواد افیونی مصنوعی مانند فنتانیل یا هروئین، پدیده‌ای شایع خصوصاً در کشورمان ایران است. اوردوزهای ناشی از مصرف مواد افیونی می‌تواند از نظر شدت تأثیر متفاوت باشد، که البته در بیشتر موارد، مصرف آن مرگبار گزارش نشده است. با این حال، مصرف مواد افیونی همچنان به عنوان یک تهدید بزرگ برای سلامتی جامعه شناخته می‌شود.

یکی از مؤثرترین راهبردها در جلوگیری از رخ دادن اوردوز، تجویز نارکان (نالوکسان) است. نارکان می‌تواند تا رسیدن کمک‌های پزشکی، به‌سرعت اثرات اوردوز مواد افیونی را معکوس کند.

علائم مصرف بیش از حد مواد افیونی عبارتند از:

ناتوانی در هوشیار ماندن
ایجاد صدای غرغر و یا خروپف
بیهوشی
کوچک شدن مردمک چشم
استفراغ
ضربان پایین قلب یا ایست قلبی
تنفس ضعیف یا ایست تنفس
کبودی پوست
سستی بدن
رنگ‌پریدگی پوست

اوردوز داروهای مُسکن‌

انواع مختلفی از مواد در صورت سوءمصرف (بسته به نوع تعامل این مواد با سیستم عصبی مرکزی) می‌توانند باعث ایجاد حالت آرامش‌بخشی شوند. بسیاری از اعضای بدن توسط سیستم عصبی مرکزی تنظیم می‌شوند؛ بنابراین، اوردوز در مصرف موادی مانند الکل و مواد افیونی، می‌تواند منجر به از کار افتادن بعضی از سیستم‌های حیاتی بدن شود.

داروهای آرام‌بخش برای تسکین درد، کاهش استرس و کمک به خواب استفاده می‌شوند و اغلب تأثیرگذاری قوی از خود نشان می‌دهند. به طور کلی این نوع ترکیبات اغلب در بنزودیازپین‌ها (زاناکس، والیوم و کلونوپین) و کمتر در بین باربیتورات‌ها (فنوباربیتال) دیده می‌شوند.

به دلیل خطر ایجاد وابستگیِ آرام‌بخش‌ها در صورت مصرف طولانی‌مدت، این داروها برای مصارف کوتاه‌مدت طراحی شده‌اند. به دلیل تأثیر بالقوه آنها، استفاده بیش از دوز توصیه‌شده در دوره‌های کوتاه‌مدت، می‌تواند به سرعت منجر به اوردوز شود. مصرف بیش از حد مسکن‌ها در غیاب مداخله فوری پزشکی، احتمال دارد منجر به کما و مرگ شود.

علائم اوردوز مسکن‌ها:

از دست رفتن هوشیاری
خماری
ناتوانی در بیدار شدن
لکنت زبان
استفراغ
ضربان پایین قلب
تنفس ضعیف و ایست تنفسی
کبودی پوست
ضعف شدید
کُندی حواس

اوردوز مواد محرک‌

محرک‌ها به دسته وسیعی از مواد مخدر اطلاق می‌شود که شناخته‌شده‌ترین آنها شامل متامفتامین‌ها، کوکائین، کراک، کوکائین، و داروهای آمفتامینی مورد استفاده در درمان بیماری ADHD (آدرال) است. محرک‌ها معمولاً پس از مصرف، فوراً تأثیر خود را می‌گذارند و اثرات آن‌ها معمولاً به سرعت از بین می‌رود. این الگو اغلب منجر به استفاده مداوم و افزایش مصرف می‌شود که در طول زمان می‌تواند منجر به اوردوز شود.

به دلیل اثرات سرخوشی در مصرف محرک‌ها، نادیده گرفتن میل به مصرف مداوم دشوار می‌شود و احتمال دارد این مسئله، موقعیت‌های خطرناکی از قبیل مصرف بیش از حد و اوردوز را در پی داشته باشد. اگرچه در اکثر موارد، مصرف بیش از حد محرک‌ها ماهیت کُشنده ندارد، اما هنگام استفاده بدون‌نسخه از داروهای محرک، از وجود مواد افیونی در ساخت آن‌ها باید باخبر باشیم زیرا بی‌توجهی می‌تواند پتانسیل وقوع اوردوز ناشی از مواد ترکیبی را افزایش دهد. اقدام پزشکی برای رسیدگی به وضعیت جسمی و رفتاری بیمار در صورت مصرف بیش از حد محرک‌ها، بسیار ضروری است.

علائم اوردوز در اثر مصرف محرک‌ها:

نوسانات خُلقی
سردرگمی
اضطراب/پارانویا
کج‌خُلقی/خشونت
لرزش
استفراغ
درد در قفسه سینه
فشار خون بالا
روان‌پریشی
توهم

اوردوز حشیش

حشیش یا ماری‌ جوانا، ماده‌ای است که اکثر مردم مصرف آن را بی‌ضرر تلقی می‌کنند. حشیش به عنوان پرمصرف‌ترین ماده غیرقانونی در اغلب کشورهای جهان شناخته می‌شود، که اخیراً مصرف آن در برخی از نقاط دنیا قانونی شده است.

حشیش یا ماری جوانایی که امروزه تولید می‌شود، متفاوت از تولیدات قدیمی است؛ اکنون در بیشتر منابع حشیش امروزی، افزایش غلظت مشاهده می‌شود. با افزایش غلظت این ماده، موارد اوردوز یا مسمومیت در اثر مصرف ماری جوانا در بیمارستان‌ها نیز افزایش یافته است. اگرچه اوردوز در اثر مصرف آن، به اندازه سایر مواد موجود در این مقاله رایج نیست، اما هنوز هم باید در مورد خطرات آن آگاهی پیدا کرد تا در صورت نیاز اقدامات لازم انجام شود.

علائم اوردوز در اثر مصرف حشیش یا ماری جوانا:

مشکلات تنفسی
اضطراب و دلهره
ضربان تند قلب
پرش عضلات
هذیان‌گویی
فشار خون پایین
استفراغ
پارانویا
روان‌پریشی
توهم
آیا مصرف حشیش و ماری جوانا اعتیارآور است؟

اوردوز مواد مخدر صنعتی

داروهای مصنوعی یا مواد مخدر صنعتی، به دسته وسیعی از داروهای ساخته‌شده توسط انسان گفته می‌شود. نمونه‌های شناخته‌شده این مواد عبارتند از: MDMA (قرص اکس)، اسپایس (K2)، پودر صابون، فلاکا، DMT، و انواع مختلف LSD. بسیاری از انواع این مواد را می‌توان در اینترنت و یا حتی در داروخانه‌های محلی یافت، زیرا مقررات چندانی برای نظارت بر روند تولید آنها وجود ندارد.

همه این مواد بسیار خطرناک هستند، زیرا همسان‌سازی مناسبی برای آنها وجود ندارد. مصرف یک قرص یا یک دوز از این مواد می‌تواند به دلیل وجود خواص شیمیاییِ بیش از اندازه یا کمتر از حد در قرص‌های متفاوت، خطر جدی وقوع اوردوز را به همراه داشته باشد. به دلیل غلظت و خطر بالای استفاده از این مواد، مصرف بیش از اندازه‌ی آنها می‌تواند منجر به تغییرات طولانی‌مدت در عملکرد روانی افراد شود که در برخی از موارد، در صورت نبود مراقبت‌های پزشکی مناسب، سبب مرگ فرد می‌شود.

علائم اوردوز در اثر مصرف مواد صنعتی عبارتند از:

تنفس سریع و پی‌در‌پی
اضطراب و دلهره
ضربان تند قلب
مشکل خواب
دمای بالای بدن
فشار خون بالا
استفراغ
تشنج
روان‌پریشی
توهم

اوردوز الکل

به طور کلی، مصرف بیش از حد الکل با عنوان مسمومیت الکلی شناخته می‌شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که میزان الکل موجود در جریان خون به مقادیر بسیار بالایی برسد. به طور معمول، وجود بیش از .16% الکل در جریان خون (یعنی .16% خون حاوی الکل باشد) منجر به علائم جدی مانند از دست دادن هوشیاری، بی‌هوشی موقت و اختلال در عملکرد ادراکی فرد می‌شود. هنگامی که این میزان به .30% می‌رسد، خطر مرگ به عنوان یک ریسک جدی تلقی می‌شود زیرا در این صورت، بدن به طور کامل قدرت عملکرد خود را از دست می‌دهد.

این اعداد را با آنچه که «رانندگی در مستی» (.8% الکل) شناخته می‌شود، مقایسه کنید؛ در نظر بگیرید این عدد با مصرف تنها یک یا دو لیوان مشروبات الکلی اتفاق می‌افتد. با این حساب، به‌راحتی می‌توان به میزان کُشندگی مصرف الکل پی برد. مسمومیت الکلی برای افرادی که روزانه چندین بار نوشیدنی‌های الکلی مصرف می‌کنند، نامتداول نیست.

علائم اوردوز الکلی:

ناهوشیاری
خماری
تشنج
استفراغ
کاهش میزان ضربان قلب
تنفس نامنظم
تغییر رنگ پوست به آبی
ضعف شدید
ناتوانی در بیدار شدن از خواب
کُندی حواس

برای رهایی از اعتیاد به دنبال کمک باشید

اگر شما یا یکی از نزدیکان‌تان علائم اوردوز را تجربه می‌کنید، ضروری است که برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل جدی و تهدیدکننده، در اسرع وقت به دنبال درمان باشید. برای بسیاری از افراد ترسناک‌ترین مرحله، شروع روند درمان است؛ با این حال، این مرحله شروعی برای یک تغییر بزرگ در زندگی فرد مبتلا به اعتیاد است. زمانی که علائم اوردوز به طور ایمن مدیریت شد و فرآیند سم‌زدایی کامل شد، می‌توان گام بعدی به سوی بهبودی را آغاز کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند درمان، با ما تماس بگیرید.

شناسایی علل اعتیاد و رفع عوارض عاطفی و ذهنی ناشی از آن
خارج کردن بقایای مواد باقیمانده در بدن با کمترین عوارض
تجویز دارو برای ترک بدون بازگشت و بلندمدت مواد اعتیادآور

با ما تماس بگیرید.

مرکز تخصصی درمان دارویی اعتیاد در ارومیه

ارومیه، خ اول شمالی، مجتمع طبیب، طبقه۳، درمانگاه سالم
شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

برای رهایی از اعتیاد

هرگز دیر نیست!

حتی اگر سال‌هاست درگیر بیماری اعتیاد هستید، و یا قبلا بارها برای ترک اعتیاد تلاش کرده‌اید و ناموفق بوده‌اید، راه امید به روی شما بسته نشده است. با تکیه بر روش‌های نوین و دریافت پشتیبانی کافی، رهایی از اعتیاد برای همه امکان‌پذیر است. کلینیک ترک اعتیاد دکتر بنی‌هاشمی در ارومیه، با انجام تراپی‌های مدرن مبتنی بر روان‌شناسی، سم‌زدایی و درمان دارویی اعتیاد، موفقیت‌های بسیاری در این زمینه داشته است.

در مسیر غلبه بر اعتیاد

آگاهی، رمز موفقیت است

اختلال اعتیاد به مواد یکی از ناشناخته‌شده‌ترین بیماری‌ها در جهان و ایران است. در حقیقت، اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری پیچیده است و ترک آن نیازمند چیزی فراتر از «اراده قوی» و «وجدان» است. خوشبختانه امروزه محققان با مطالعه چگونگی تأثیر مواد مخدر بر مغز، درمان‌هایی یافته‌اند که می‌تواند به مقابله با اعتیاد کمک کند. اگر شما یا یکی از عزیزان‌تان درگیر این بیماری هستید، برای غلبه بر آن لازم است ار اشتباهات رایج در این زمینه اجتناب کنید و مطالب مستند را مطالعه کنید.

برای یادگیری نکات کاربردی روان‌شناسی، ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با واتساپ