تعریف اعتیاد
مراحل شکلگیری اعتیاد
اعتیاد پدیدهای نیست که یک شبه ایجاد شود. در بعضی از افراد، چند ماه یا چند سال طول میکشد تا به مادهای معتاد شوند. برای بعضی دیگر، اعتیاد میتواند در عرض چند روز یا چند هفته ایجاد شود. صرفنظر از اینکه چه مدت طول میکشد تا یک فرد معتاد شود، اکثر این افراد از یک چرخه سهمرحلهای عبور میکنند که در نهایت منجر به ایجاد اختلال سوءمصرف مواد یا اعتیاد میشود.
این چرخه سه مرحلهای شامل مصرف یک ماده برای احساس اثرات سرخوشی ناشی از آن، اُفت حس سرخوشی و احساس اثرات منفی، و خماری یا انتظار برای نوبت بعدی مصرف مواد است. مصرفکنندگان مواد مخدر این چرخه سهمرحلهای را مرتباً ادامه میدهند و اعتیاد آنها بدتر میشود، تا زمانی که به انتهای راه میرسند. درک این سه مرحله میتواند به دوستان و خانوادهی فرد بیمار کمک کند تا درک کنند که گیر افتادن در این چرخه ویرانگر چگونه اتفاق میافتد و به چه صورت میتوانند به عزیزانشان کمک کنند تا از این چرخه معیوب خارج شوند.
سه مرحله اصلی چرخه اعتیاد
هر کدام از این سه مرحله، نواحی متفاوتی از مغز را درگیر میکند. شناخت این مراحل و این که در هر مرحله، کدام مناطق مغز تحتتأثیر قرار میگیرند، به متخصصان سلامت در سراسر جهان کمک کرده است تا درک بهتری از اعتیاد و نحوه درمان آن داشته باشند.
مرحله یک
مصرف بیش از حد / سرخوشی
Binge / Intoxication Stage
مرحله اول اعتیاد، مصرف بیش از حد / سرخوشی نامیده میشود. فرد در این مرحله، ماده اعتیادآور را مصرف میکند و اثرات آن را احساس میکند. هر کس که به اندازه کافی مادهای مانند الکل یا تریاک مصرف کرده باشد، میتواند احساس مسمومیت یا «سرخوشی» ایجاد شده در اثر آن را بفهمد و توصیف کند. اما این افراد نمیدانند که در «مرکز لذت» یا همان غدههای قاعدهای (Basal ganglia) درون مغزشان چه اتفاقی میافتد. بسیاری از مواد مانند مواد مخدر و الکل بر غدههای قاعدهای تأثیر میگذارند و در نتیجه فرد، احساس لذت واقعی میکند. این حس به این دلیل ایجاد میشود که الکل و مواد مخدر باعث آزاد شدن اُپیوئیدهای طبیعی و انتقالدهنده عصبی لذت میشوند: دوپامین. بنابراین، نوشیدن الکل واقعاً باعث میشود حس خوشایندی داشته باشید.
اما استفاده مزمن از مواد اعتیادآور میتواند منجر به تغییر در غدههای قاعدهای شود که در اثر آن، احساس اثرات «لذتبخش» ناشی از مصرف مواد، تدریجاً دشوارتر میشود و در نتیجه نیاز فرد به ماده اعتیادآور و الکل را افزایش میدهد.
یکی از راههای مهم برای درمان اختلال مصرف الکل و مواد مخدر، دریافت داروهایی است که این اثرات لذتبخش را در مغز مسدود میکنند. امروزه درمانهای دارویی مبتنی بر مستندات علمی وجود دارد که میتواند به شکل مصرف قرص روزانه، و یا مثلا یک بار تزریق در ماه باشد. این داروها چنانچه به درستی و تحت نظارت متخصص مصرف شوند، این بخش کلیدی از چرخه اعتیاد را متوقف میکنند.
مرحله دو
محرومیت / آثار منفی
Withdrawal / Negative Affect Stage
در مرحله محرومیت / آثار منفی، دو فرایند جداگانه وجود دارد که موجب استفاده مداوم از مواد مخدر یا الکل میشود. اولا، همانطور که در بخش قبلی توضیح داده شد، مراکز پاداش مغز در افراد مبتلا به اعتیاد مختل میشوند؛ بنابراین برای کسانی که از اختلال مصرف مواد رنج میبرند، دستیابی به همان میزان از «سرخوشی» یا لذت بردن از فعالیتهای عادی، دشوار است. دوری از ماده اعتیادآور، باعث خماری روانی و جسمی برای آن «حس خوشایند» میشود، که حالا دیگر فقط در صورت استفاده از مواد مخدر یا الکل قابل دستیابی است. انگیزه فرد در تلاش برای رسیدن به این حس خوشایند میتواند بهطور نگرانکنندهای قوی باشد.
فعالسازی مکانیسمهای استرس طبیعی
دومین فرایندی که در این مرحله اتفاق میافتد، فعالسازی مکانیسمهای استرس طبیعی مغز است. در بخشی از مغز به نام آمیگدال یا بادامه (Amygdala)، دوری از مادهی اعتیادآور باعث افزایش ترشح انتقالدهندههای عصبی میشود که مولد احساس استرس، اضطراب، بیقراری، و خُلق و خوی منفی هستند. این فرایند، اثرات مواد مخدر و الکل را مضاعف میکند: در این حالت شما نمیتوانید از فعالیتهای عادی لذت ببرید و در واقع احساس استرس و غم میکنید. به این ترتیب میتوان فهمید چرا برای افراد، متوقف کردن استفاده از مواد بسیار دشوار است.
درمانهای برطرفکننده مکانیسمهای استرس
خوشبختانه درمانهایی وجود دارند که هر دوی این فرایندها را برطرف میکنند. در درمان اختلال مصرف مواد مخدر افیونی، مصرف بعضی داروها میتواند مراکز پاداش مغز را مرتباً تحریک کنند که چرخه مصرف بیش از حد / خماری را از بین ببرند، تا زمانی که بتوانید به آرامی از مواد مخدر فاصله بگیرید. همچنین، فعالیتها و داروهایی وجود دارد که میتوانند واکنش استرس ناشی از ترک را کاهش دهند. مرحله محرومیت / آثار منفی باعث اثرات قابلتوجه بر مغز کسانی میشود که از اختلال مصرف مواد رنج میبرند، اما خوشبختانه درمانهایی برای آن وجود دارد.
مرحله سه
درگیری ذهنی / انتظار مصرف
Preoccupation / Anticipation Stage
مرحله سوم چرخه اعتیاد، درگیری ذهنی / انتظار مصرف نامیده میشود. این مرحله از چرخه اعتیاد، قشر پیشپیشانی مغز را درگیر میکند، منطقهای که عملکرد اجرایی مغز را کنترل میکند: توانایی سازماندهی افکار و فعالیتها، اولویتبندی وظایف، مدیریت زمان، قدرت تصمیمگیری و همچنین تنظیم اقدامات، احساسات و انگیزهها. عملکرد اجرایی درست موجب میشود یک فرد، انتخابهای درست در مورد استفاده یا عدماستفاده از یک ماده داشته باشد و تمایلات خود برای مصرف مواد را نادیده بگیرد، بهویژه هنگامی که فرد محرکهای مرتبط با آن ماده را تجربه میکند (بهعنوان مثال، حضور در مهمانی که در آن الکل وجود دارد یا جایی که دوستانش تریاک میکشند)، و یا تجربیات استرس زا.
سیستم حرکت و توقف
این قسمت از مغز را میتوان به این شکل توصیف کرد: بخشی که دارای یک سیستم «حرکت» و یک سیستم «توقف» است. سیستم «حرکت» در شرایط عادی به شما کمک میکند تا برای فعالیتهای روزانه برنامهریزی کنید و انگیزه برای حرکت به جلو در مسیر یک هدف داشته باشید. سیستم «توقف» به شما کمک میکند تا افکار و احساسات لحظهای و منحرفکنندهای را که از سایر قسمتهای مغز ایجاد میشود، مهار کنید. برای مثال، وقتی میخواهید به یک سفر جادهای بروید، سیستم حرکت به شما انگیزه داده و شما را قادر میسازد تا برنامهریزی کنید که چه زمانی و چگونه به مقصد مورد نظر خود برسید. سیستم توقف، شما را از ضربه زدن به ماشین کسی که راه شما را در ترافیک مسدود کرده است، باز میدارد، حتی اگر واقعاً بخواهید چنین کاری انجام دهید.
کسانی که از اختلالات مصرف مواد مخدر رنج میبرند، در سیستمهای «حرکت» و «توقف» دچار اختلال هستند. مواد اعتیادآور میتوانند سیستم «حرکت» مغز را تقویت کنند. به همین خاطر است که تلاطمات لحظهای و شدید در رفتارها و احساسات افراد معتاد دیده میشود. علاوه بر این، مصرف مواد مخدر و الکل قادر است سیستم «توقف» را مهار کند و به این ترتیب، نادیده گرفتن افکار و احساسات منفی دشوارتر میشود.
چه زمانی برای درمان اعتیاد باید اقدام کرد؟
اعتیاد بر تمام جنبههای زندگی فرد تأثیر میگذارد. صرف نظر از این که در کدامیک از سه مرحله اعتیاد گرفتار شدهاید، این چرخه معیوب معمولا بدون کمک حرفهای، پایان نمییابد.
هرچه بیشتر مواد مخدر مصرف کنید، اعتیاد شما سریعتر پیشرفت میکند. در بسیاری از موارد، فرد معتاد حتی متوجه اعتیاد خود نمیشود، تا جایی که به مرحلهی ناامیدی عاطفی رسیده باشد. ادامه اعتیاد بدون درمان میتواند عواقب متعددی داشته باشد، از جمله:
ناتوانی در کار و از دست دادن شغل
آسیب به روابط خانوادگی و اجتماعی
بروز مشکلات سلامت جسم و روان
مشکلات مالی و عوارض ناشی از آن
پیامدهای قضایی و قانونی
احتمال اوردوز و مرگ در اثر مصرف مواد
هرچه زودتر به دنبال درمان باشید، متوقف کردن مصرف مواد مخدر و تغییر زندگی آسانتر خواهد بود. اما از سوی دیگر، هیچ وقت برای درمان هم دیر نیست. به محض آماده شدن برای این تغییر بزرگ، باید به دنبال کمک باشید.
بدون درمان با کمک دارو و مشاوره تخصصی، 10% احتمال دارد شما یا عزیزی که درگیر اعتیاد است بهبود یابید. این میزان، برای افرادی که از درمان دارویی (MAT) و راهکارهای روانشناختی استفاده میکنند، پنجبرابر بیشتر است.
بهبودی هرگز دور از دسترس نیست، حتی اگر قبلاً بارها تلاش کردهاید و موفق نشدهاید. با یک برنامه درمان اصولی، تغییر همیشه امکانپذیر است.