با پدیده «اعتیاد رفتاری» بیشتر آشنا شویم
اکثر مردم وقتی به اعتیاد فکر میکنند، ذهنیت آنها به طور خودکار به سمت مصرف مواد مخدر و الکل میرود؛ اما باید بدانید انواع دیگری از اعتیاد نیز وجود دارد. اعتیاد رفتاری (Behavioral Addiction) به معنای تکرار برخی عادات مضر -بهرغم عواقب آن- است. مانند اختلالات مصرف مواد، اعتیادهای رفتاری نیز میتوانند زندگی فرد را مختل کرده و عواقب خانوادگی و شغلی فراوانی داشته باشند.
اعتیاد رفتاری به چه معناست؟
«اعتیاد رفتاری» (که گاهی اوقات اعتیاد فرآیندی هم نامیده میشود) رفتارهایی را توصیف میکند که غیراختیاری و مشکلساز میشوند. یک نشانه بارز اعتیاد، ادامه دادن یک رفتار با وجود اطلاع از آثار منفی آن است. این تأثیرات ممکن است بر کار، روابط اجتماعی و یا سلامت جسمی و روانی فرد اثرگذار باشند.
دوپامین که یک ماده شیمیایی در مغز است، ممکن است دلیلی برای ادامه رفتار حتی با وجود مشکلساز شدن آن باشد. دوپامین و اعتیاد کاملا مرتبط هستند؛ دوپامین به عنوان پاسخ مغز به یک ماده یا رفتار خاص، یک مسیر پاداش در مغز ایجاد میکند و توقف آن را دشوار میکند. علاوه بر این، دوپامین تا حدی مسئول تجربهی سرخوشی ناشی از مصرف مواد مخدر یا انجام رفتارهای خاص است. اعتقاد محققان بر این است که تقریباً هر نوع رفتار اعتیادآوری، باعث آزاد شدن این ماده شیمیایی میشود.
آیا اعتیادهای رفتاری، واقعاً اعتیاد هستند؟
اگرچه درک کنونی ما از اعتیاد رفتاری، هنوز راه زیادی برای تکامل در پیش رو دارد و مدلهای تشخیصی کاملی برای اعتیاد رفتاری هنوز وجود ندارد، اما شکی نیست که اعتیادهای رفتاری از نظر داشتن یک علت واقعی و قابلشناسایی در مغز، نوعی اعتیاد «واقعی» هستند. در حال حاضر تنها نوع اعتیاد رفتاری شناختهشده در مراجع پزشکی آمریکا، اختلال اعتیاد به قمار است. اعتیاد به قمار در سال 2013 به عنوان یک اختلال اعتیادآور در رفرنس مرجع تشخیص بیماریهای روانی یا DSM-5 طبقهبندی شد. این طبقهبندی، آغازی بر رسمیت دادن به وجود اعتیادهای رفتاری از نظر رفرنسهای پزشکی است.
برخی از کارشناسان استدلال میکنند اگرچه ممکن است اعتیاد فیزیکی به یک نوع رفتار ایجاد نشود، اما اعتیاد روانی میتواند موجب بروز خماری، مقاومت، و سایر علائم رایج در اعتیاد به مواد شود.
انواع رایج اعتیادهای رفتاری
با وجود آن که تاکنون تنها یک نوع اعتیاد رفتاری به رسمیت شناخته شده است، اما محققان معتقدند انواع دیگر اعتیاد رفتاری نیز وجود دارد. برخی از اعتیادهای رفتاری بیش از بقیه مورد تحقیق قرار گرفتهاند که منجر به افزایش شواهدی مبنی بر وجود آنها شده است:
به نظر میرسد بهویژه کودکان و نوجوانان در برابر اثرات اعتیاد به گوشی و اینترنت آسیبپذیر هستند. جوانانی که 7 ساعت یا بیشتر وقت خود را با این دستگاهها میگذرانند، دو برابر بیشتر در معرض افسردگی و اضطراب قرار دارند و بیشتر از سایرین با اختلالات احساسی، مشکل در دوستیابی و فقدان تمرکز درگیرند.
علائم و نشانههای اعتیاد رفتاری
تاکنون علائم مشخص رسمی برای اعتیاد رفتاری مورد توافق متخصصان قرار نگرفته است، اما علائم آن بهطور کلی مشابهتهای زیادی با علائم اختلالات سوءمصرف مواد مخدر دارد. همه علائمی که در اینجا آمده است لزوماً در یک فرد دیده نمیشود اما کسی که دو یا چند مورد را در خود دارد، باید این احتمال را با مشورت یک متخصص مورد بررسی قرار دهد.
علائم یک فرد مبتلا به اعتیاد رفتاری میتواند شامل موارد زیر باشد:
تلاش برای پنهان کردن رفتار و یا تعداد دفعات انجام آن از دوستان و خانواده
احساس ناتوانی در مقاومت و اصرار برای انجام رفتار
وابستگی به رفتار برای از بین بردن استرس یا کنار آمدن با موقعیتهای دشوار
گرفتن حالت تدافعی وقتی در مورد این رفتار مورد سؤال قرار میگیرد
تجربه احساس گناه بیش از حد پس از انجام این رفتار
تلاش و قول دادن برای کاهش یا توقف رفتار، اما عمل نکردن به آنها
بدخُلقی، تحریکپذیری یا ناراحتی در شرایطی که قادر به انجام رفتار نباشد
چه چیزی باعث اعتیاد رفتاری میشود؟
یک دلیل واحد برای توضیح این مسئله وجود ندارد که چرا برخی افراد رفتارهای اعتیادآور دارند. عوامل مختلف اجتماعی، بیولوژیکی و روانی، برخی افراد را از این نظر آسیبپذیرتر میکند. البته الگوهای رفتاری و انتخابهای شخصی نیز بر احتمال ابتلا تأثیر میگذارند.
برخی از دلایل و محرکهای احتمالی اعتیاد رفتاری شامل این موارد است:
تجربه تروما، سوءاستفاده یا بیتوجهی در دوران کودکی
وجود سابقه خانوادگی اعتیاد یا بیماری روانی
داشتن شخصیت هیجانی و ریسکپذیری
وجود یک اختلال سلامت روان از قبل
تکیه به یک رفتار برای مقابله با استرس یا احساسات نامطلوب
مجموعه عوامل فردی و اجتماعی شکلدهنده اعتیاد
روشهای درمان
بسیاری از روشهایی که برای درمان وابستگی به مواد مخدر طراحی شدهاند، برای درمان اعتیادهای رفتاری نیز با موفقیت قابل انجام هستند. متخصصان اعتیاد متدهای مختلفی را برای درمان طیف وسیعی از این اعتیادها آزمودهاند و کلینیکهایی وجود دارند که در درمان اعتیادهای رفتاری تخصص دارند.
برای غلبه بر مشکلات عاطفی و ایجاد تغییرات در زندگی میتوان به یک روانپزشک یا روانشناس متخصص ترک اعتیاد مراجعه کرد. درمانهای پیشنهادی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
زندگی با اعتیاد رفتاری
داشتن یک اعتیاد رفتاری سخت است زیرا معمولا از نگاه دیگران، این مسئله یک نقصان بزرگ شخصیتی است و افراد تلاش میکنند آن را از چشم دیگران پنهان کنند و به دنبال حل مشکل نباشند. در نظر داشته باشید که حداقل با چند نفر از نزدیکان خود در مورد این مسئله و چگونگی دریافت کمک از آنها صحبت کنید.
همچنین به یاد داشته باشید که بهبودی از اعتیاد معمولاً به سادگی و با متوقف کردن این رفتار ممکن نیست. لازم است برای مواجهه با احساسات بنیادین و استرسی که زمینهساز رفتار اعتیادآور شده است، آماده شوید.
فعالیتهایی مانند ورزش، مدیتیشن، سرگرمیهای سالم و ملاقات بیشتر با دوستان میتواند به کاهش استرس و بهبود خلقوخو و انرژی شما کمک کند. این فعالیتها باعث آزاد شدن انتقالدهندههای عصبی تقویتکننده روحیات مثبت میشوند و میتوانند به شما کمک کنند تا ترکیب شیمیایی مغز خود را مجدداً متعادل کنید و پاداشی کمتر، اما ماندگارتر (و ایمنتر) دریافت کنید.
در نهایت، به یاد داشته باشید که هر تغییری از ذهن شما شروع میشود، وقتی که متوجه شوید این تغییر ضروری، قابل دستیابی و باارزش است. ذهنیت خود را برای پذیرفتن این حقایق تقویت کنید و برای بازسازی یک سبک زندگی سالمتر، خود را برای روزهای سخت آماده کنید. در روزهایی که تغییر چالشبرانگیزتر است، به خود یادآوری کنید که چرا به دنبال این تغییر هستید.
با ما تماس بگیرید.
کلینیک تخصصی ترک اعتیاد در ارومیه
برای رهایی از اعتیاد
هرگز دیر نیست!
حتی اگر سالهاست درگیر بیماری اعتیاد هستید، و یا قبلا بارها برای ترک اعتیاد تلاش کردهاید و ناموفق بودهاید، راه امید به روی شما بسته نشده است. با تکیه بر روشهای نوین و دریافت پشتیبانی کافی، رهایی از اعتیاد برای همه امکانپذیر است. کلینیک ترک اعتیاد دکتر بنیهاشمی در ارومیه، با انجام تراپیهای مدرن مبتنی بر روانشناسی، سمزدایی و درمان دارویی اعتیاد، موفقیتهای بسیاری در این زمینه داشته است.
در مسیر غلبه بر اعتیاد
آگاهی، رمز موفقیت است
اختلال اعتیاد به مواد یکی از ناشناختهشدهترین بیماریها در جهان و ایران است. در حقیقت، اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری پیچیده است و ترک آن نیازمند چیزی فراتر از «اراده قوی» و «وجدان» است. خوشبختانه امروزه محققان با مطالعه چگونگی تأثیر مواد مخدر بر مغز، درمانهایی یافتهاند که میتواند به مقابله با اعتیاد کمک کند. اگر شما یا یکی از عزیزانتان درگیر این بیماری هستید، برای غلبه بر آن لازم است ار اشتباهات رایج در این زمینه اجتناب کنید و مطالب مستند را مطالعه کنید.