تعریف اعتیاد
عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی شکلگیری اعتیاد
اختلال اعتیاد به مواد یکی از کمشناختهشدهترین بیماریها در جهان است. بسیاری از مردم نمیدانند چرا یا چگونه یک فرد به مواد مخدر معتاد میشود. بسیاری ممکن است بهاشتباه فکر کنند کسانی که مواد مخدر مصرف میکنند، فاقد اصول اخلاقی یا اراده قوی هستند و میتوانند بهسادگی با بهدستآوردن آنها، مصرف مواد را ترک کنند. در حقیقت، اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری پیچیده است و معمولاً ترک آن چیزی فراتر از «خواستن» یا «اراده قوی» لازم دارد. مواد مخدر مغز را بهگونهای تغییر میدهد که ترک آن را حتی برای کسانی که میخواهند، دشوار میکند.
امروزه محققان بیش از هر زمان دیگری در مورد چگونگی تأثیر مواد مخدر بر مغز مطالعه کردهاند و درمانهایی را یافتهاند که میتواند به افراد در ترک اعتیاد به مواد مخدر کمک کند.
اعتیاد به مواد مخدر چیست؟
اعتیاد یک بیماری مزمن است که مشخصه اصلی آن، جستجو و مصرف مواد مخدر است و علیرغم پیامدهای مضر، کنترل آن دشوار است. تصمیم اولیه برای مصرف مواد برای اکثر افراد داوطلبانه است، اما مصرف مکرر مواد مخدر میتواند منجر به تغییراتی در مغز شود که بر اثر آن، فرد کنترلی بر خود ندارد و مقاومت در برابر میل شدید به مصرف مواد در او مختل میشود. این تغییرات مغزی میتواند پایدار باشد؛ بههمین دلیل، اعتیاد به مواد مخدر بهعنوان یک بیماری «پیشرونده» در نظر گرفته میشود. افرادی که در حال بهبودی از اختلالات مصرف مواد هستند، حتی پس از گذشت سالها و عدممصرف مواد، همچنان در معرض خطر بیشتری برای بازگشت به مصرف مواد هستند.
با مصرف مواد مخدر چه اتفاقی برای مغز رخ میدهد؟
انواع مواد مخدر، اکثراً بر سیستم پاداشدهی مغز تأثیر میگذارند و باعث ایجاد سرخوشی و تأمین بسیار زیاد یک ماده پیامرسان شیمیایی به نام «دوپامین» میشود. سیستم پاداشدهی مغز در یک فرد سالم، او را به رفتارهای مورد نیاز برای پیشرفت، مانند غذا خوردن و گذراندن وقت با عزیزانش تشویق میکند. اما افزایش دوپامین در سیستم پاداشدهی مغز، باعث تقویت رفتارهای لذتبخش اما ناسالم مانند مصرف مواد مخدر میشود و باعث میشود افراد معتاد این رفتار را بارها و بارها تکرار کنند.
با تداوم مصرف مواد مخدر، توانایی سلولهای بخش پاداشدهی مغز رفتهرفته کاهش مییابد. این اتفاق سبب میشود لذت فرد در مقایسه با لذتی که در اولین دفعات مصرف مواد داشته، کاهش یابد، و اثری با عنوان مقاومت را بهوجود آورد. در این صورت فرد نیاز دارد که مقدار بیشتری از مواد را برای داشتن همان حد از لذت مصرف کند. این سازگاریهای مغزی اغلب منجر به این میشود که فرد کمتر و کمتر بتواند از چیزهایی که قبلاً به آنها علاقهمند بود، لذت ببرد: غذا خوردن، رابطه جنسی یا فعالیتهای اجتماعی و غیره.
یافتن علل اصلی شکل گیری اعتیاد
تلاش برای کشف درمان اعتیاد و انگزدایی از پدیده اعتیاد به الکل و مواد مخدر، از دهه ۱۹۳۰ شروع شد. قبل از آن، به افراد معتاد به چشم انسانهایی غیراخلاقی و فاقد شخصیت نگاه میشد، نگاهی که تا حد زیادی تا به امروز ادامه یافته است. تصور اشتباه و رایج این بود که این افراد از فقدان اراده رنج میبردند. به واسطهی این درک اشتباه، درمانهایی برای آنها تجویز میشد که بیشتر شبیه به مجازات بود: شوکدرمانی، درمان با الکتروشوک، و حتی لوبوتومی (نوعی جراحی منسوخشده که در آن، لوب پیشانی مغز برش داده شده میشد). این اقدامات، معتادان را اغلب در وضعیت بدتری نسبت به قبل از شروع درمان قرار میدهند.
محققان، فاکتورهای مختلفی را در این زمینه دخیل می دانند. عوامل مؤثر در ایجاد اعتیاد را میتوان در قالب دو گروه اصلی دستهبندی کرد.
برخی از مهمترین
عوامل فردی بروز اعتیاد
عوامل ژنتیکی
تروما
سلامت روانی
تغییرات مغزی
چکیدهای از
زمینههای خانوادگی و اجتماعی اعتیاد
محیط خانواده
عوامل محیطی
پذیرش اجتماعی
سرکشی و طغیان
وقتی فردی به مواد مخدر معتاد میشود چه باید کرد؟
با وجود تمامی عوامل زمینهساز اعتیاد، این اتفاق لزوماً منتهی به مشکلات لاینحل نمیشود. خبر خوب این است که امروزه محققان دریافتهاند که مصرف مواد چگونه بر مغز تأثیر میگذارد و در نتیجه، درمانهایی پیدا کردهاند که میتواند به بهبودی افراد و داشتن زندگی سالم کمک کند. در حال حاضر، بیماری اعتیاد به مواد مخدر قابلدرمان است و با پشتیبانی درست میتوان آن را با موفقیت کنترل کرد.
مطالعات متعدد دانشگاهی، یک روش یکپارچه و چندوجهی برای درمان اعتیاد را معرفی میکند که در آن درمانهای رفتاری با درمانهای بالینی ترکیب میشوند. درمان دارویی باید شامل مشاوره فردی نیز باشد تا به فهمیدن دلایل مصرف مواد مخدر و غلبهبر آن محرکها کمک کند. مهمتر از همه، درمان اعتیاد به مواد مخدر باید همیشه متناسب با نیازهای فرد و مصرف مواد وی باشد، یعنی شامل بررسی و رفع هرگونه اختلال همزمان، بیماری یا مشکل اجتماعی باشد که فرد معتاد با آنها درگیر است.
رهایی از اعتیاد برای همه امکانپذیر است...
با مراجعه به متخصصان و اجرای روند صحیح درمان مبتنی بر رفع مشکلات زمینهای، و دوری از روشهای نادرستی که در گذشته اجرا میشد، میتوانید بیماری اعتیاد را با کمترین عوارض، درمان کنید.
تا بهبودی کامل، همراه شما هستیم
اگر یکی از عزیزانتان مشکل مصرف مواد مخدر دارد، خودتان را بهعنوان علت آن سرزنش نکنید. در عوض، برای کمک دادن به او ابتکار عمل خرج دهید. اعتیاد یک بیماری ناخوشایند است که طرز تفکر و تصمیمگیری فرد را مختل میکند. این افراد معمولا خودشان به دنبال درمان نخواهند بود و این تصمیم باید با پشتیبانی کامل اطرافیان و خانوادهشان همراه باشد.
ما همیشه آماده دریافت تماس شما برای دریافت مشاوره اولیه و رزرو وقت ویزیت هستیم.