• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

درمان اعتیاد

انواع درمان های روان شناختی برای ترک اعتیاد

اگر دچار اعتیاد هستید و تصمیم به ترک اعتیاد دارید، به شما تبریک می‌گوییم! این تصمیم بزرگ، آغازی بر یک تغییر شگرف در زندگی شما و اطرافیان شماست، ولی نباید فراموش کنید که در عین حال، می‌تواند یکی از چالش‌برانگیزترین تصمیماتی باشد که تابحال گرفته‌اید. برای موفقیت در این مسیر، باید برنامه‌ای تنظیم کنید که کاملا متناسب با شرایط و نیازهای شما باشد.

درمان اعتیاد، متمرکز بر کمک به رفع اعتیاد و اختلالات همزمان است و بر سه دستاورد اصلی تمرکز دارد:

قطع سوءمصرف مواد

هدف اصلی برنامه ترک اعتیاد این است مصرف مواد مخدر و الکل را به میزان چشمگیری کاهش داده و نهایتاً متوقف کنید.

کشف علل بنیادین

علل زمینه‌ای اعتیاد و محرک‌های مصرف را شناسایی کرده و با یادگیری مهارت‌های مقابله‌ای، به ترک طولانی‌مدت دست یابید.

بازتوانی و بازسازی

علاوه بر بهبودی شخصی، بتوانید با توانمندسازی و آموزش، روابط کاری، خانوادگی و اجتماعی خود را تجدید و تقویت نمایید.

رهایی از اعتیاد به همان اندازه که به تَرک فیزیکی مصرف مواد مخدر مربوط می‌شود، به ایجاد تغییرات مثبت ذهنی و رفتاری نیز ارتباط دارد. طرز تفکر ما بر نحوه رفتار ما تأثیر می‌گذارد؛ بنابراین روان‌درمانی و مشاوره، جنبه مهمی از درمان اعتیاد و بازتوانی است.

هدف از درمان‌های روان‌شناختی اعتیاد

درمان‌های روان‌شناختی و رفتار-درمانیِ متنوعی برای درمان اعتیاد وجود دارد که در ترکیب با سم‌زدایی (Detoxification) و درمان دارویی اعتیاد (MAT) می‌تواند کمک شایانی به ترک اعتیاد کند. به کمک این روش‌ها می‌توانید:

روش‌های مدیریت افکار، احساسات و استرس را بیاموزید.
روابط خانوادگی و اجتماعی خود را با دیگران بازسازی کنید.
مهارت‌های ارتباطی خود در روند درمان را بهبود بخشید.
تکنیک‌های مؤثر پیشگیری از بازگشت اعتیاد را یاد بگیرید.
صمیمیت و پویایی فضای خانه و خانواده را بهبود دهید.
مهارت‌های فرزندپروری و ایفای نقش والد را تقویت کنید.

حتی اگر فرد معتاد، داوطلبانه برای درمان اقدام نکند، درمان‌های روان‌شناختی می‌تواند مقاومت او را در برابر شروع درمان بشکند و فرصت ترک اعتیاد را برای او فراهم کند.

درمان‌های استاندارد روان‌شناختی ترک اعتیاد

روش‌های درمانی روان‌شناختی متعددی در این زمینه وجود دارد که روش‌های رایج و استاندارد آن در ادامه آمده است.

درمان شناختی-رفتاری

Cognitive behavioral therapy (CBT)

درمان شناختی-رفتاری یا CBT، نوعی روش درمان مبتنی بر گفتگو است که امروزه به‌طور گسترده در درمان اعتیاد استفاده می‌شود.

درمان شناختی-رفتاری به فرد آموزش می‌دهد که علل زمینه‌ای را که در شکل‌گیری مصرف مواد در او نقش داشته، شناسایی کند. همچنین کمک می‌کند موقعیت‌هایی را که در آنها احتمال بازگشت به مصرف مواد وجود دارد شناسایی کرده، اجتناب نموده و مدیریت کند.

درمان شناختی-رفتاری به فرد بیمار نشان می‌دهد که بسیاری از اعمال و احساسات مضر او، منطقی یا عقلانی نیستند. این احساسات و رفتارها ممکن است ناشی از تجربیات گذشته و یا عوامل محیطی باشد. وقتی یک فرد معتاد بفهمد که یک احساس یا رفتار او ناشی از چیست، و چگونه این احساسات و اعمال منجر به مصرف مواد می‌شود، برای غلبه بر اعتیاد آماده‌تر می‌شود.

درمانگران شناختی-رفتاری به افرادی که در حال ترک اعتیاد هستند کمک می‌کنند تا «افکار اتوماتیک» منفی خود را شناسایی کنند. فکر اتوماتیک، اصطلاحی برای افکار مبتنی بر انگیزه‌های آنی است و اغلب از تصورات غلط و احساسات درونی ترس و بی‌اعتمادی به خود برمی‌آید. بسیاری از افراد سعی می‌کنند این افکار و احساسات دردناک را با سوء‌مصرف مواد مخدر یا نوشیدن الکل مهار کنند.

مشاوره خانوادگی (خانواده-درمانی)

Family therapy

اعتیاد پدیده‌ای است که خانواده‌های بسیاری را دچار مشکل می‌کند. بر اساس آمارهای سال 1401، حدود 4.5 میلیون نفر مصرف‌کننده مواد مخدر در ایران وجود دارد و 15 میلیون نفر از جمعیت کشور، مستقیماً با اعتیاد و مشکلات ناشی از آن درگیر هستند.

خانواده یک معتاد می‌تواند نقشی حیاتی در درمان و بهبودی اعتیاد داشته باشد. علاوه بر فرد بیمار، اعضای خانواده او نیز می‌توانند از مشاوره و روان‌درمانی کمک بگیرند، همراه با فرد معتاد و یا به‌صورت جداگانه.

برخلاف درمان فردی که بر افکار، رفتارها و احساسات یک فرد متمرکز است، خانواده-درمانی مبتنی بر روابط است و هدف آن، شناخت تجربیات همه اعضای خانواده است. هدف خانواده-درمانی این است که همه روابط خانواده را شفاف نموده و ترمیم کند. درمانگران خانواده معتقدند که این نوع مشکلات در روابط بین افراد ریشه دارد، نه در درون یک فرد.

در مورد اعتیاد، یک درمانگر خانواده بررسی می‌کند که چگونه مصرف مواد در چرخه تعاملات درون خانواده جای گرفته است. علاوه بر این، درمانگران خانواده می‌توانند آموزش‌های تکمیلی در مورد سوءمصرف مواد برای کل خانواده ارائه دهند و به اعضای خانواده کمک کنند رفتارهای غیرمفید را کاهش داده و رفتارهای مؤثرشان را افزایش دهند.

گروه درمانی

Group therapy

روش‌های درمان و تراپی به‌طور کلی می‌تواند به صورت فردی یا گروهی انجام شود. گروه-درمانی، شکلی از درمان روان‌شناسی است که در آن گروهی از مراجعان، توسط یک (یا چند) درمانگر آموزش‌دیده، در طی یک دوره از جلسات درمانی هدایت می‌شوند. این جلسات به‌صورت منظم انجام می‌شود، به‌صورت هفتگی و یا روزانه در برخی مراکز بازتوانی.

شکل جلسات گروه-درمانی، بر اساس متد مورد استفاده توسط درمانگر و نوع گروه-درمانی، می‌تواند متفاوت باشد. درمانگر در اکثر موارد، یک موضوع خاص در زمینه سوء‌مصرف مواد را مطرح می‌کند و به حضار فرصت می‌دهد تا در مورد مشکلات خود در این زمینه صحبت کنند. برخی از درمانگران اجازه می‌دهند که قالب جلسه، به شکل بحث باز باشد؛ برخی دیگر بحث را متمرکزتر نگه می‌دارند.

گروه-درمانی با هدف ارائه نمونه‌هایی از رفتارهای خوب و بد در رابطه با اعتیاد، ارائه حمایت عاطفی، و آموزش مهارت‌های ارتباطی و مهارت‌های اجتماعی ارزشمند به افراد در حال درمان انجام می‌شود.

تحقیقات متعدد آکادمیک نشان می‌دهد که گروه-درمانی در درمان اختلالات سوءمصرف مواد، مؤثر واقع می‌شود.

رفتار درمانی عقلانی-هیجانی

Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)

درمان REBT نوعی از درمان شناختی-رفتاری (CBT) است. این روش درمان اگرچه شباهت‌هایی با CBT دارد، اما تفاوت‌هایی نیز بین آنها دیده می‌شود.

یکی از تفاوت‌های اصلی بین REBT و CBT این است که REBT تأکید زیادی بر باورها (از جمله باورهای غیرمنطقی) و نحوه تأثیرگذاری آن بر افکار، احساسات، اَعمال و واکنش‌های افراد دارد، در حالی که CBT می‌خواهد تحریف‌های شناختی را به چالش بکشد و از این طریق بتواند رفتارهای نادرست را به حداقل برساند. درمان شناختی-رفتاری همچنین بر باورهای ثانویه، از جمله تحمل ناامیدی و پذیرش خود تمرکز دارد.

از آنجا که REBT باورهای بنیادین را هدف قرار می‌دهد که باعث اختلال عملکرد عاطفی و رفتاری می‌شود، می‌توان از آن برای کشف و جایگزینی باورهای غیرمنطقی کمک کند که بر اعتیاد شما تأثیر می‌گذارد.

REBT بر اختلالات فعلی و موجود تمرکز می‌کند و بر این باور استوار است که اختلال عملکرد عاطفی و رفتاری، ناشی از تفکر اشتباه است. بنابراین، REBT می‌تواند به شما کمک کند تا باورهای نادرستی را که به مصرف مواد شما منجر می‌شود، کشف کنید و عواقب مصرف مواد مخدر یا الکل را به‌درستی درک کنید. همچنین REBT به شما می‌آموزد که چگونه می‌توانید این افکار را با باورهایی جایگزین کنید که به شما کمک می‌کند به مصرف مواد پایان دهید، کیفیت زندگی خود را افزایش داده و به اهداف خود برسید.

تحقیقات نشان می‌دهد که ترکیب درمان‌های مختلف و استفاده از روش‌های مختلف مفید است و هیچ رویکرد درمانی واحدی وجود ندارد که برای همه افراد اثربخش و مناسب باشد.

سایر روش‌های روان‌درمانی برای رهایی از اعتیاد

مصاحبه انگیزشی

Motivational interviewing

مصاحبه انگیزشی روش مشاوره‌ای است که در آن، درمانگر با شناسایی انگیزه‌ها و ارزش‌های درونی فرد و سپس تمرکز درمان بر روی آنها، او را مجاب به حفظ ترک اعتیاد می‌نماید. به جای اجبار به تغییر، روش مصاحبه انگیزشی به فرد بیمار کمک می‌کند تا انگیزه مورد علاقه خود را برای ترک اعتیاد پیدا کند. در این نوع رویکرد مشاوره، روان‌درمانگر با بیمار یک تیم تشکیل می‌دهد که با تداوم همکاری آنها، تقویت می‌شود و به بیمار این توانایی را می‌دهد که خودش انتخاب کند و به تغییرات درونی دست یابد که منجر به بهبودی پایدار می‌شود.

مدل ماتریسی

Matrix model

مدل ماتریسی برای کمک به افراد مبتلا به سوء‌مصرف مواد مخدر محرک (Stimulant) برای غلبه بر اعتیاد به موادی مانند مت‌آمفتامین، کوکائین و داروهای محرک تجویزی استفاده می‌شود. این روش به طیف گسترده‌ای از عوامل مؤثر در اعتیاد می‌پردازد و از روش درمان شناختی-رفتاری و خانواده-درمانی (و یا سایر درمان‌ها) برای تمرکز بر تغییرات رفتاری مثبت و دستیابی به ترک پایدار استفاده می‌کند.

رفتار درمانی دیالکتیکی

Dialectical Behavior Therapy

رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) نوعی روان‌درمانی شناختی-رفتاری است که به‌طور خاص برای درمان افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی شدید یا Borderline personality disorder (BPD) طراحی شده است. هدف این روش درمان این است که به فرد کمک کند احساسات دشوار خود را درک کرده و بپذیرد، مهارت‌های مدیریت این احساسات را بیاموزد، و بتواند تغییرات مثبتی در زندگی خود ایجاد کند. «دیالکتیکی» به معنای تلاش برای درک این مسئله است که چگونه دو امر متضاد می‌توانند هر دو درست باشند؛ برای مثال، پذیرش خود و تغییر رفتارها ممکن است متناقض به نظر برسد.

هنر درمانی

Art therapy

هنردرمانی نوعی روان-درمانی است که برای بهبود و ارتقای سلامت جسمی، ذهنی، عاطفی و معنوی شرکت‌کنندگان طراحی شده است. هنردرمانی به شما کمک می‌کند از زمان خود در توانبخشی حداکثر استفاده را ببرید و راه‌های جدیدی را برای کاهش استرس و کنار آمدن با احساسات دشوار کشف کنید.

مدیریت وابستگی رفتاری

Contingency management

«مدیریت وابستگی رفتاری» نوعی رفتار-درمانی است که در آن فرد بیمار برای ایجاد تغییرات مثبت در زندگی خود، پاداش دریافت می‌کند. این روش درمانی بر این اصل استوار است که تقویت مثبت می‌تواند تکرار نوع خاصی از رفتار را افزایش می‌دهد، مثلا قطع مصرف مواد در افراد معتاد. مدیریت وابستگی رفتاری از قدرت تقویت مثبت برای تشویق تغییرات رفتاری مثبت بهره می‌برد. انگیزه، یک عنصر اساسی در تغییر رفتارهای مصرف مواد است. پاداش‌های مورد استفاده در این روش، در واقع محرک‌هایی برای تغییر رفتار هستند.

درمان جامع‌نگر

Holistic therapy

کل‌نگری یا روش درمان «کل‌نگر» معتقد است که همه جنبه‌های شخصیتی یک فرد با هم ارتباط عمیق دارند و بر این اساس، به دنبال یافتن برنامه‌های درمانی است که تمامی مؤلفه‌های زیربنایی را ارزیابی می‌کند که در ایجاد اعتیاد نقش دارند. درمان‌های کل‌نگر معمولا شامل یوگا، مراقبه (مدیتیشن)، طب سوزنی، هنر-درمانی، بیان-درمانی (Expressive therapy)، و مداخلات معنوی یا مذهبی است.

حساسیت‌زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapy

EMDR اولین بار در دهه 1980 برای درمان بیماران «اختلال اضطراب پس از سانحه» یا PTSD طراحی گردید. با توجه به این که در بسیاری از موارد، تروما و اختلال مصرف مواد اغلب در کنار هم در یک فرد معتاد دیده می‌شود، EMDR می‌تواند یک رویکرد مفید برای درمان اعتیاد باشد. EMDR برای کمک به بیماران در پردازش و حل‌و‌فصل خاطرات، تجربیات و احساسات آسیب‌زا طراحی شده‌است و تلاش می‌کند تصاویر منفی مرتبط با آسیبِ وارد شده را با باورهای مثبت جایگزین نماید.

درمان شخص-محور

Person-centered therapy

در این روش، مشاور یا درمانگر به‌طور منظم با بیمار ملاقات می‌کند و مبدل به یک نقطه ثابت و مستقر می‌شود که در آن بیمار بتواند از یک زندگی مغشوش رهایی یابد. در این روش با دریافت همدردی و حمایت بی‌قید و شرط، بیمار یاد می‌گیرد که خود را از چشم دیگران ببیند و شروع به تمرین پذیرش خود می‌کند.

برای ترک اعتیاد

آیا نیاز به روان‌درمانگر دارم؟

اگر دچار اعتیاد به مواد مخدر یا الکل هستید، کار با یک درمانگر سوء‌مصرف مواد یا درمانگر بهبودی تصمیم عاقلانه‌ای است. این متخصصان، دارای مجوز رسمی و باتجربه هستند و در مراکز سم‌زدایی و درمانی، مراکز بازتوانی و یا کلینیک‌های شخصی فعالیت می‌کنند.

اگر برای غلبه بر اعتیاد خود به کمک نیاز دارید، به یک روان‌شناس، متخصص ترک اعتیاد یا درمانگر برای توصیه‌های درمانی مراجعه کنید. بر این منظور در ارومیه می‌توانید با کلینیک دکتر بنی‌هاشمی تماس بگیرید.

4000 +
پرونده ترک اعتیاد
15
سال سابقه کار

روان‌درمانی،‌ لازمه ترک اعتیاد ماندگار

تفکر منفی درباره روان‌درمانی و مشاوره، بسیاری از افراد را از دریافت این خدمات منصرف می‌کند. این در حالی است که تراپی و روان‌درمانی یکی از سودمندترین جنبه‌های درمان اعتیاد است و می‌تواند باورها و رفتارهای متحول‌کننده‌ای را پرورش دهد که برای بهبودی کامل یک فرد معتاد ضروری هستند.

اگر برای خودتان یا یکی از عزیزان‌تان به دنبال گزینه‌ها یا برنامه‌های درمان اعتیاد هستید، برای رزرو وقت ویزیت با ما تماس بگیرید.

تماس با واتساپ