آشنایی با
تعریف اعتیاد، مراحل و عوامل آن
اعتیاد یک بیماری فراگیر است که بهطرز حیرتآوری ناشناخته است.
اعتیاد بهعنوان یک عارضه رفتاری پرخطر که میلیونها نفر در سرتاسر جهان و خصوصاً کشورمان را بهصورت مستقیم و غیرمستقیم درگیر کرده است، همچنان به درستی درک نشده است و به اشتباه، بهعنوان یک ننگ اجتماعی شناخته میشود. شناخت درست این عارضه، برای درمان و مقابله با آن اهمیت حیاتی دارد.
بهطور خلاصه، اعتیاد یک بیماری است. مهمترین جنبههای رفتاری این بیماری، تداوم مصرف مواد مخدر و یا الکل است، حتی با وجود آن که فرد بیمار میداند که این کار باعث آسیب رساندن یا ایجاد اختلال در زندگی او و اطرافیانش میشود.
همچنین شاید شنیده باشید که اعتیاد بهعنوان یک «بیماری ذهن، بدن و روان» توصیف میشود. این توصیف به دلیل آن است که اعتیاد شامل یک تمایل یا اجبار فیزیکی و روانی به مصرف موادی است که خلق و خوی فرد را تغییر میدهد. همچنین به دلیل این که برنامه رهایی از اعتیاد شامل درمانهای جسمی، روانی و عاطفی است.
تعریف اعتیاد از دیدگاه پزشکی
انجمن پزشکی اعتیاد آمریکا (ASAM) اعتیاد را «یک بیماری اصلی و مزمن در قسمت پاداشدهی، انگیزانندگی، حافظه و مدارهای مرتبط در مغز” توصیف میکند. طبقهبندی اعتیاد بهعنوان یک «بیماری اصلی» به این معنی است که اعتیاد، در اثر یک عارضه، مشکل یا بیماری دیگر ایجاد نمیشود. به عنوان مثال، اعتیاد صرفاً ناشی از یک ازدواج نادرست، مشکلات مالی، دوران کودکی دشوار، و یا سایر اختلالات روانی نیست.
در واقع، عامل خطر شماره یک برای ابتلا به اختلال مصرف مواد مخدر، عوامل ژنتیکی است. افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند، در معرض خطر بسیار بیشتری برای ابتلا به اعتیاد نسبت به سایرین هستند.
همچون سایر بیماریهای مزمن مانند دیابت، آسم و فشار خون بالا، اعتیاد اغلب شامل چرخههای عود (تکرار علائم) و بهبودی است. اعتیاد به مواد مخدر دارای سه خاصیت مهم است که حتماً باید بدانید:
دیدگاه علمی درباره سوءمصرف و وابستگی به مواد مخدر
متخصصان حوزه سلامت رفتاری، دههها تلاش کردهاند تا با جهالت و تصورات غلط در مورد ماهیت اعتیاد مقابله کنند. از دیدگاه افکار عمومی، افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد مخدر، افرادی هستند که از نظر اخلاقی ضعیف و فاقد اراده هستند. این مسئله باعث شده به افراد مبتلا به این بیماری، انگهای نادرستی زده شود و به جای دیدن اعتیاد بهعنوان یک عارضه پیچیده سلامت رفتاری، به عنوان یک شکست اخلاقی دیده شود و به جای پیشگیری و درمان بیماری، برای آن مجازات در نظر گرفته شود.
درک امروزین ما از اختلالات مصرف مواد و رفتارهای اعتیادآور، راهی طولانی را طی کرده است و پوشش بیمهای باعث شده افراد بیشتری به مراقبتهای بهداشتی لازم دست بیابند.
اما با وجود این پیشرفتها، باورهای غلط در مورد این که چرا یک نفر معتاد میشود یا مصرف مواد باعث چه تغییراتی در مغز فرد میشود، همچنان ادامه دارد.
اعتیاد با گذشت زمان بدتر میشود
اعتیاد یک دکمه روشن و خاموش نیست که با روشن شدنش، ناگهان کل زندگی شما را درگیر خود کند. مانند بیماریهای دیگر، اعتیاد بهتدریج شکل میگیرد و هرچه بیشتر طول بکشد، شدت آن افزایش مییابد. قرار گرفتن مکرر در معرض مواد مخدر یا الکل با گذشت زمان میتواند عملکرد مغز و بدن شما را تغییر دهد. تداوم اعتیاد به مغز، قلب، کبد و سایر سیستمهای بدن آسیب میرساند. با وخیمتر شدن اثرات جسمی اعتیاد، غلبه بر این وضعیت و بهبودی دشوارتر میشود.
علاوه بر تغییرات جسمی ناشی از سوءمصرف مواد، این عارضه عواقب عاطفی و اجتماعی نیز دارد. بسیاری از افراد مبتلا، خانواده و دوستان خود را از دست میدهند، با مشکلات حقوقی و یا مالی روبرو میشوند، و شغل خود را از دست میدهند.
خوشبختانه، چرخه اعتیاد می تواند به طور دائم متوقف شود به شرطی که به دنبال کمک مناسب بگردید و متعهد به زندگی بدون مواد مخدر و الکل باشید.
همین امروز به فکر درمان باشید
برای بسیاری از افراد، سوءمصرف مواد اغلب بهعنوان یک مکانیسم دفاعی در رویارویی با یک اختلال یا مشکل شروع میشود؛ بسیاری از مبتلایان به اعتیاد، حالت سرخوشی ناشی از مصرف مواد را بر واقعیت ترجیح میدهند. اما وقتی فرد دوباره هوشیار میشود، اوضاع را بدتر میبیند و هر بار مجبور به مصرف بیشتر میشود.
بهبودی از اعتیاد یک شبه اتفاق نمیافتد. بهبودی واقعی و طولانیمدت نیازمند صرف زمان و احساس تعهد است. هر چه مدت بیشتری برای درمان اعتیاد صبر کنید، سوءمصرف مواد بدتر خواهد شد و زمانی که باید صرف بهبودی شود طولانیتر خواهد شد.
رهایی از اعتیاد نیازمند یک برنامه درمان جامع و مؤثر است که با مشورت متخصصان ترک اعتیاد و با بررسی کامل شرایط جسمی و روانی شما تدوین میشود و در اکثر موارد شامل این مراحل است:
آشنایی با سوابق تحصیلی و تخصصی
مسیرهای ارتباطی
برای آموختن درباره ترک اعتیاد و دریافت وقت مشاوره، با ما در ارتباط باشید.