• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

تعریف اعتیاد | معرفی انواع مواد مخدر

آشنایی با کانابیس یا حشیش (Cannabis)

این ماده که با نام‌های علف، شاهدانه و ماری‌جوانا نیز شناخته می‌شود، از انواع پرمصرف مواد مخدر است. میزان اعتیاد بالا به آن عمدتاً به‌دلیل تنوع راه‌های مصرف آن است، مثل خوردن، سیگار کشیدن، یا دود کردن آن. گزارش‌ها نشان داده‌اند که اثرات مشاهده‌شده از مصرف حشیش، بسته به شکل مصرف آن متفاوت است.

همچنین شکل دیگری از حشیش وجود دارد که به نام حشیش مصنوعی شناخته می‌شود. این نوع حشیش از حشیش معمولی خطرناک‌تر است، زیرا برخلاف شباهت اسمی، شباهت بسیار کمی در ترکیبات این دو نوع ماده وجود دارد.

حشیش، روغن حشیش و ماری‌جوانا، کانابیدیول، حشیش دارویی، کانابینوئیدهای مصنوعی، انواع رایج محصولات این دسته از مواد مخدر محسوب می‌شوند.

حشیش یا ماری‌جوانای «طبی»

شاهدانه به طور کلی، دارویی است که از قرن‌ها پیش در پزشکی کاربرد داشته و تا به امروز برای تسکین علائم بیماری‌هایی مانند صرع تجویز می‌شود.

در بعضی از افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن یا لاعلاج، مصرف داروهای رایج مؤثر نیست، و یا به اندازه حشیش دارویی مؤثر نیستند. همچنین، برای برخی از بیماران، داروهای معمول ممکن است اثربخش باشند اما عوارض جانبی ناتوان‌کننده‌ای ایجاد کنند که حشیش می‌تواند به تسکین آن کمک کند.

ماده اصلی روان‌گردان در حشیش، تتراهیدروکانابینول (THC) است که بر روی گیرنده‌های خاصی در مغز که گیرنده‌های کانابینوئید یا CB1 نام دارد، عمل می‌کند. تحقیقات نشان داده است که گیاه شاهدانه، حدود 130 کانابینوئید و حدود 300 ماده شیمیایی غیرکانابینوئیدی تولید می‌کند. دو کانابینوئید اصلی که دارای مزایای درمانی هستند دلتا-9-تتراهیدروکانابینول (THC) و کانابیدیول (CBD) هستند.

درمان مبتنی بر حشیش یا ماری‌جوانا، در سال‌های اخیر در کشورهای مختلف توجهات فراوانی را به خود جلب کرده است. بحث و جدل پیرامون پیامدهای قانونی، اخلاقی و اجتماعیِ مرتبط با مصرف، مدیریت ایمن، بسته‌بندی و توزیع، پیامدهای نامطلوب سلامتی، و مرگ‌و‌میر ناشی از مسمومیت با ماری‌جوانا از یک سو، و یافته‌های درمانی بر اساس داده‌های بالینی محدود از سوی دیگر، برخی از پیچیدگی‌های مرتبط با این سوژه است.

تأثیرات و انواع رایج حشیش (کانابیس)

این طرح مبتنی بر مدل «گردونه مواد مخدر» است، روشی جدید و ساده برای درک بهتر دسته‌های هفت‌گانه مواد اعتیادآور و آثار هر یک از آنها بر فرد مصرف‌کننده.

خطرات سوءمصرف حشیش

مصرف مواد اعتیادآور همواره با خطراتی همراه است و شاهدانه نیز از این موضوع مستثنی نیست. بسته به عوامل متعددی مانند شکل مصرف و حتی ترکیب مواد بدن، افراد معمولاً واکنش‌های متفاوتی به مصرف حشیش نشان می‌دهند. با این‌ وجود، برخی از اثرات رایج عبارتند از:

عوارض کوتاه‌مدت
این اثرات شامل سرخوشی، اضطراب، پارانویا، افزایش ضربان قلب، کاهش رفلکس و اختلال حافظه است.
عوارض بلند‌مدت
اثرات بلند‌مدت سوءمصرف معمولاً از نظر شدت متفاوت است و به‌دفعات مصرف و مقدار مصرف در هر بار بستگی دارد. این اثرات شامل ایجاد مقاومت، وابستگی و اختلال شناختی است.
سایر خطرات
افرادی که حشیش مصرف می‌کنند احتمال دارد بیشتر مستعد ابتلا به برونشیت، آسم، گلودرد و انواع اختلالات روانی باشند.

سایر انواع هفت‌گانه مواد مخدر

به غیر از محصولات برگرفته از شاهدانه، شش نوع مختلف ماده مخدر دیگر وجود دارد که هر یک، مجموعه‌ای از ویژگی‌ها، سیستم اثرگذاری و خطرات مختص به خود دارند:
تسریع سیستم عصبی، و افزایش هوشیاری و سرعت انتقال پیام‌ها در مغز
اطلاعات بیشتر
کُند کننده سیستم عصبی و ایجاد تأخیر در انتقال اطلاعات بین مغز و بدن
اطلاعات بیشتر
مواد مخدر طبیعی با منشأ خشخاش و ایجاد حس سرخوشی و کاهش درد
اطلاعات بیشتر
مؤثر بر توانایی‌های ادراکی بویایی، شنوایی، چشایی و بینایی، و ایجاد توهم
اطلاعات بیشتر
تغییر درک حسی و سلب امکان تعامل با محیط اطراف، مشابه مواد توهم‌زا
اطلاعات بیشتر
سوءمصرف مواد در دسترس عموم از سیستم تنفسی، با اثرگذاری سریع
اطلاعات بیشتر
اعتیاد به مواد مخدر، یکی از ناشناس‌ترین بیماری‌ها در جهان
بیشتر بخوانیم
فاکتورهای مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی ابتلا به اعتیاد
بیشتر بخوانیم
درجات مختلف بیماری اعتیاد بر اساس تحقیقات آکادمیک
بیشتر بخوانیم
باورهای نادرستی که مانع از رهایی یافتن افراد مبتلا می‌شوند
بیشتر بخوانیم

اعتیاد، پایان راه نیست

اگر شما هم با اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنید، بسیار مهم است که به یاد داشته باشید اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، یک ایراد شخصیتی، نقطه‌ضعف، یا شکست اخلاقی نیست. امروزه ثابت شده است که اختلالات مصرف مواد، نوعی بیماری مزمن روانی هستند. اگرچه تصمیم به مصرف مواد مخدر یا الکل برای اولین بار، اغلب داوطلبانه است، اما سوءمصرف مکرر آن می‌تواند با تغییراتی در مغز همراه باشد که در نهایت، ترک مصرف این ماده را برای بعضی افراد بسیار دشوار می‌کند. مبارزه با اعتیاد صرفاً مربوط به داشتن نیت یا اراده نیست، بلکه مبتنی بر شناخت مشکل زیربنایی و دریافت کمک از منابع صحیح است.

یک طرح درمانی مؤثر برای ترک اعتیاد، مبتنی بر وضعیت شخص شما باید برنامه‌ریزی شود و همواره با نیازهای در حال تغییرِ شما سازگار شود، با در نظر گرفتن ملاحظات بیولوژیکی، روان‌شناختی و جسمانی شما. این برنامه درمانی، از ابتدای سم‌زدایی شروع شده و پس از تثبیت وضعیت شما از نقطه‌نظر پزشکی، تا درمان دارویی (MAT) و مراحل توانبخشی بعد از آن ادامه می‌یابد.

اگرچه طول درمان برای هر فرد متفاوت است، اما تحقیقات نشان می‌دهد دوره‌های نسبتاً طولانی‌تر (برای مثال حداقل سه ماه) منجر به دستیابی به نتایج بهینه می‌شود. شرکت در مراقبت‌های پس از دوره درمان، باعث حفظ ترک اعتیاد در طی سال‌های آتی می‌شود.

اگر می‌خواهید مشکلات سوءمصرف مواد و اختلالات هم‌زمان مانند افسردگی یا اضطراب را برطرف کنید، باید بدانید که بهبودی دائمی نیاز به زمان و مداومت دارد. مانند همه افراد دیگری که با موفقیت این مسیر را پیموده‌اند، شما نیز درخواهید یافت که بهبودی به‌دست‌آمده، قطعاً به این تلاش‌ها می‌ارزد. قدم گذاشتن در راه بهبودی و بازیابی مدیریت مسیر زندگی، یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای سلامت و رفاه خود و عزیزان‌تان انجام دهید.

بهبودی هرگز دور از دسترس نیست، حتی اگر قبلاً بارها تلاش کرده‌اید و موفق نشده‌اید. با یک برنامه درمان اصولی، تغییر همیشه امکان‌پذیر است.

شناسایی و رفع هرگونه اختلالات هم‌زمان
تجویز داروهای درمانی برای ترک اعتیاد
مجموعه ویدئوهای ترک انواع مواد مخدر
پروسه بازگیری بدن فرد از مواد اعتیادآور
تماس با واتساپ