تعریف اعتیاد
عوامل فردی مؤثر در بروز اعتیاد
اعتیاد چگونه شکل میگیرد؟
اعتیاد به مواد مخدر، بیماری شایع ولی در عین حال بسیار ناشناختهای است. اغلب اوقات نمیدانیم که چگونه یا چرا یک فرد به مواد مخدر معتاد میشود. بسیاری از ما به اشتباه فکر میکنیم که معتادان به مواد مخدر، فاقد وجدان بیدار هستند و با وجود اطلاع از پیامدهای منفی آن، همچنان و با ارادهی خود، مصرف مواد را ادامه میدهند. برخی بر این باورند که ترک کردن مواد مخدر کار آسانی است و افراد معتاد صرفاً اراده یا انگیزه ترک ندارند. باید بدانیم این دیدگاهها بسیار دور از حقیقت هستند و دقیقاً همان چیزی هستند که به انگ سوءمصرف مواد دامن میزنند.
آگاهی از این موضوع، اهمیت حیاتی برای کسانی دارد که فرد مبتلا به اعتیاد در خانواده خود دارند، زیرا شناخت نادرست، قطعاً منجر به سرزنش فرد مبتلا و استفاده از روشهای نادرست برای درمان او خواهد شد.
امروزه ثابت شده است که اعتیاد به مواد مخدر، یک بیماری بسیار پیچیده است. در اغلب موارد، ترک اعتیاد به چیزی فراتر از اراده قوی یا نیت خیر احتیاج دارد. بسیاری از افراد معتاد (و شاید اکثر آنها) میخواهند مصرف مواد را متوقف کنند؛ با این حال، تغییرات عصبی که مواد مخدر در مغز آنها ایجاد کرده است، ترک آن را برایشان بسیار سخت میکند. مواد مخدر مغز را بهگونهای تغییر میدهد که مصرفکنندگان آن از نظر فیزیکی احساس میکنند که برای ادامهی عملکرد طبیعی خود، حتماً نیاز به مواد مخدر دارند. آنها مصرف مواد مخدر را بیش از هر چیز در اولویت قرار میدهند، زیرا احساس میکنند مواد مخدر تنها راهی است که بدون درد ناشی از ترک مواد میتوانند زندگی روزمره خود را سپری کنند.
ممکن است از خود بپرسید: «چرا مردم به مواد مخدر معتاد میشوند؟» یا مهمتر از آن، چرا این اتفاق برای یکی از عزیزان من افتاد؟ شاید از خود بپرسید که اصلاً چه چیزی باعث اعتیاد به مواد مخدر میشود. بسیاری از اعضای خانواده -به ویژه والدین- این سؤالات را در ذهن دارند و این دغدغه را دارند که آیا خودشان در تصمیم عزیزشان برای استفاده، مقصر بودهاند یا خیر.
باید بدانیم یک دلیل واحد برای اعتیاد به مواد مخدر وجود ندارد. احتمال معتاد شدن یک فرد، بستگی به ترکیبی از عوامل اجتماعی، محیطی، رشدی، ژنتیکی و روانی دارد که در دو دسته عوامل فردی و عوامل خانوادگی و اجتماعی طبقهبندی میشوند.
در این صفحه، عوامل شخصی رایج که باعث اعتیاد به مواد مخدر و الکل میشوند آمده است.
علل فردی
ابتلا به سوءمصرف
الکل و مواد مخدر
محققان، فاکتورهای فردی مختلفی را در زمینه ابتلا به اعتیاد اثرگذار میدانند که برخی از مهمترین آنها شامل این موارد است.
وراثت و ژنتیک
وراثت و ژنها میتوانند نقش مهمی در شروع اعتیاد داشته باشند زیرا برخی افراد استعداد ژنتیکی برای اعتیاد دارند. افرادی که یکی از بستگان درجه یک آنها (والدین، فرزندان، خواهر و برادر) مبتلا به اعتیاد است، در معرض خطر بیشتری برای دچار شدن به اعتیاد هستند.
اگرچه رابطه قطعی بین اعتیاد و ژنتیک وجود ندارد، اما طی تحقیقات ارتباطات قابلتوجهی پیدا شده است. حدود ۵۰% از خطر اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، ناشی از ساختار ژنتیکی است. همچنین اگر والدین فرد مبتلا به اعتیاد باشند، خطر ابتلای او به اعتیاد بیشتر میشود.
تروما
در مباحث روانشناختی، تروما (Trauma) یا «روانزخم» نوعی زخم درونی در روان انسان است که بر اثر تجربه اتفاقات ناخوشایند زندگی ایجاد میشود. تروما میتواند شامل تجربیات فیزیکی، روانی و عاطفی باشد که توانایی شما را برای مقابله با آن تحتتأثیر قرار میدهد. تروما با اعتیاد رابطه دارد؛ اگرچه همه کسانی که تروما را تجربه میکنند، به اعتیاد مبتلا نمیشوند، اما بسیاری از افرادی که از اعتیاد رنج میبرند، تروما را تجربه کردهاند. این تجربهها میتواند منجر به ناامیدی و درد پایدار شود. برخی افراد برای مقابله یا کاهش این درد، به مصرف مواد روی میآورند.
نمونههایی از تجربیات آسیبزا عبارتند از:
ترومای دوران کودکی با ایجاد اعتیاد در مراحل بعدی زندگی ارتباط زیادی دارد. حدود ۵۹% از جوانانی که از PTSD (ترومای دوران کودکی) رنج میبرند، با مشکلات سوءمصرف مواد نیز مواجه هستند که منجر به اعتیاد میشود. این ضربهها -بهویژه در سنین پایین- میتواند بهعنوان یک محرک برای اعتیاد به مواد مخدر و الکل عمل کند. اعتیاد ناشی از تروما معمولاً تلاش برای بازگشت به حالت عادی، و فرار از علائم PTSD است.
علاوه بر این، آسیبهای مغزی میتواند زمینهساز تغییراتی در مغز باشد که منجر به افزایش خطر اعتیاد و عوارضی مانند سردرد، ازدست رفتن حافظه و مشکلات خواب شود.
سلامت روان
با داشتن دوستانی که مواد مخدر و الکل مصرف میکنند، احتمال زیادی وجود دارد که این افراد شما را نیز تحتفشار قرار دهند تا مواد مخدر یا الکل را امتحان کنید. اگرچه ممکن است این فشار آشکار نباشد، اما میل به همرنگ شدن با آنها میتواند یک عامل انگیزشی باشد. حتی ممکن است برای اجتناب از احساس فشار، بهانههایی بیاورید؛ اما در نهایت اگر فشار بیشازحد شود، فقط یکبار تسلیمشدن کافی است. متأسفانه همین یکبار میتواند شروعی برای مصرف مواد مخدر یا الکل باشد.
تروما و بیماری روانی در دوران کودکی باعث افزایش خطر اعتیاد در آینده میشود. برخی از افراد مبتلا به ADHD برای کمک به تمرکز، به داروهایی روی میآورند که میتواند منجر به اعتیاد شود. بیماری روانی و اعتیاد میتوانند از یکدیگر تأثیر بپذیرند و وضع دیگری را بدتر کنند. در شرایطی که بیماری روانی با اعتیاد همراه میشود، به آن «اختلالات همزمان» میگویند که با درمانهای دوگانه قابلدرمان است.
بیماری روانی درماننشده میتواند منجر به احساس درد و رنج شود که احتمال دارد زمینهساز اعتیاد شود. طبیعتاً برای درمان بیماری روانی، باید به دنبال راههای سالم و بدون وابستگی و اعتیاد باشید.
تغییرات مغزی
اعتیاد زمانی اتفاق میافتد که در نتیجه استفاده مکرر از یک ماده اعتیادآور، احساس لذت در مغز تغییر کند. از نظر بسیاری از کارشناسان، علت اصلی اعتیاد به تغییرات مغزی برمیگردد. مواد اعتیادآور میتوانند تغییراتی بهوجود آورند که تولید دوپامین را کاهش داده و توانایی مغز را برای احساس لذت طبیعی مهار میکند. وقتی این اتفاق میافتد، شخصی که مواد مخدر مصرف میکند احساس میکند که فقط تحتتأثیر مواد مخدر یا الکل میتواند بهدرستی فعالیت کند.
سایر عوامل خطر که باید در نظر گرفته شوند
اعتیاد یک بیماری پیچیده است که افراد را در هر سن، جنس یا وضعیت اقتصادی درگیر میکند. علاوهبر علل رایج اعتیاد، آشنایی با عواملی که ممکن است بر سرعت ابتلا به اعتیاد تأثیر بگذارد نیز مهم است:
چرا آشنایی با علل اعتیاد ضروری است؟
سوءمصرف مواد و اعتیاد به آن، در اثر مجموعهای از علل فردی و محیطی اتفاق میافتد. شناسایی و درمان این علل به عنوان بخشی از برنامه بازپروری مواد مخدر و الکل، بسیار مهم است. اگر این عوامل نادیده گرفته شوند یا برای هر فرد بهطور کامل شناخته نشوند، حتی پس از ترک اعتیاد، احتمال عود و بازگشت به اعتیاد بیشتر میشود.
علاوه بر این، اگر فردی از یک اختلال همزمان رنج میبرد (یعنی اعتیاد به مواد مخدر و الکل همراه با یک اختلال سلامت روان) هر دو بیماری باید به طور همزمان درمان شوند. در غیر این صورت احتمال بروز عود بیشتر است.
روانشناس و متخصص درمان دارویی اعتیاد
دکتر ریحانه بنی هاشمی
اگر شما یا یکی از عزیزانتان، علائم و نشانههای سوءمصرف مواد مخدر و اعتیاد را دارید، نیازمند مشاوره و مراقبتهای تخصصی هستید. دکتر بنیهاشمی از درمانهای مبتنی بر روانشناسی و در صورت نیاز، درمان دارویی برای کمک به بهبودی افراد از اختلالات سوءمصرف مواد استفاده میکند. فلسفه کاری ما، بررسی اختلالات همزمان، و استفاده از درمانهای دوگانه است که مراقبت از سلامت روان و درمان اعتیاد را در یک برنامه درمانی مؤثر ترکیب میکند تا ترک اعتیاد با کمترین عوارض بهدست آید و احتمال بازگشت آن به حداقل برسد.