• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

تعریف اعتیاد | معرفی انواع مواد مخدر

آشنایی با مواد اعتیادآور توهم زا (Hallucinogens)

مواد توهم‌زا دسته‌ای از داروها و مواد اعتیادآور هستند که درک ما را از واقعیت مخدوش می‌کنند. به عبارت دیگر با سوءمصرف مواد توهم‌زا، افراد اغلب چیزهایی را می‌بینند، احساس می‌کنند یا می‌شنوند که وجود خارجی ندارند. برخی از توهم‌زاها در ساختار قارچ‌ها و یا گیاهان طبیعی یافت می‌شوند. انواع دیگر در محیط آزمایشگاهی و به‌صورت مصنوعی ساخته می‌شوند.

اگرچه اعتیاد به این دسته از مواد نسبت به سایر مواد کمتر رایج است، اما بسیاری همچنان ممکن است به مواد توهم‌زا وابسته شوند. با مصرف مکرر مواد توهم‌زا، تدریجاً بدن فرد نسبت به این نوع مواد مقاومت نشان می‌دهد؛ یعنی به‌عنوان یک مصرف‌کننده، برای تجربه همان میزان سرخوشی قبلی، باید مقدار بیشتری مصرف کنید. در این شرایط ممکن است وقتی دسترسی به این مواد ندارید، هوس کنید یا حتی بدون آن نتوانید کارایی معمول خود را داشته باشید. این همان عاملی است که منجر به اعتیاد می‌شود.

مواد مخدر توهم‌زا بر روش‌های پردازش ماده‌ای به نام سروتونین در مغز تأثیر می‌گذارند. این انتقال‌دهنده‌ی عصبی، بخشی از عملکردهای بدن از جمله حرکت عضلات، ادراک حسی، وضعیت عاطفی، احساس گرسنگی، میل جنسی و حتی توانایی خود-کنترلی را تنظیم می‌کند. علاوه بر این، انتقال‌دهنده‌های عصبی دوپامین و نوراپی‌نفرین در پاسخ به داروهای توهم‌زا نقش دارند. شخصی که از این مواد استفاده می‌کند ممکن است توهم و تغییرات سریع خلق‌و‌خو را در کنار برخی علائم دیگر نشان دهد، بسته به این‌که کدام نوع از این مواد را مصرف می‌کند.

انواع مواد توهم‌زا

انواع مختلفی از مواد توهم‌زا وجود دارد، از جمله:

سیلوسایبین (قارچ جادویی)
فِن سیکلیدین
کتامین
LSD

تأثیرات و انواع رایج مواد اعتیادآور توهم‌زا

این طرح مبتنی بر مدل «گردونه مواد مخدر» است، روشی جدید و ساده برای درک بهتر دسته‌های هفت‌گانه مواد اعتیادآور و آثار هر یک از آنها بر فرد مصرف‌کننده.

خطرات ناشی از سوءمصرف مواد توهم‌زا

سوء‌مصرف توهم‌زاها نیز عوارض و خطرات متعددی دارد که برخی در کوتاه‌مدت نمایان می‌شوند، و برخی دیگر در طولانی‌مدت آشکارتر و بیشتر می‌شوند. این اثرات شامل موارد زیر است:

عوارض کوتاه‌مدت
شامل بی‌حسی، گیجی و سرگیجه.
عوارض بلند‌مدت
توهم، افزایش بی‌قراری، پارانویا، افزایش ضربان قلب، اضطراب و زوال عقل.
سایر خطرات
مصرف‌کنندگان توهم‌زاها ممکن است به دلیل درک کمتر از محیط اطرافشان، صدمات فیزیکی را تجربه کنند. همچنین ممکن است در نهایت به چندین نوع اختلال روانی مبتلا شوند.

سایر انواع هفت‌گانه مواد مخدر

به غیر از مواد توهم‌زا، شش نوع مختلف ماده مخدر دیگر وجود دارد که هر یک، مجموعه‌ای از ویژگی‌ها، سیستم اثرگذاری و خطرات مختص به خود دارند:
تسریع سیستم عصبی، و افزایش هوشیاری و سرعت انتقال پیام‌ها در مغز
اطلاعات بیشتر
کُند کننده سیستم عصبی و ایجاد تأخیر در انتقال اطلاعات بین مغز و بدن
اطلاعات بیشتر
مواد مخدر طبیعی با منشأ خشخاش و ایجاد حس سرخوشی و کاهش درد
اطلاعات بیشتر
تغییر درک حسی و سلب امکان تعامل با محیط اطراف، مشابه مواد توهم‌زا
اطلاعات بیشتر
سوءمصرف مواد در دسترس عموم از سیستم تنفسی، با اثرگذاری سریع
اطلاعات بیشتر
مواد با منشأ شاهدانه (ماری‌جوانا، کنسانتره حشیش، روغن حشیش و ...)
اطلاعات بیشتر
اعتیاد به مواد مخدر، یکی از ناشناس‌ترین بیماری‌ها در جهان
بیشتر بخوانیم
فاکتورهای مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی ابتلا به اعتیاد
بیشتر بخوانیم
درجات مختلف بیماری اعتیاد بر اساس تحقیقات آکادمیک
بیشتر بخوانیم
باورهای نادرستی که مانع از رهایی یافتن افراد مبتلا می‌شوند
بیشتر بخوانیم

اعتیاد، پایان راه نیست

اگر شما هم با اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنید، بسیار مهم است که به یاد داشته باشید اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، یک ایراد شخصیتی، نقطه‌ضعف، یا شکست اخلاقی نیست. امروزه ثابت شده است که اختلالات مصرف مواد، نوعی بیماری مزمن روانی هستند. اگرچه تصمیم به مصرف مواد مخدر یا الکل برای اولین بار، اغلب داوطلبانه است، اما سوءمصرف مکرر آن می‌تواند با تغییراتی در مغز همراه باشد که در نهایت، ترک مصرف این ماده را برای بعضی افراد بسیار دشوار می‌کند. مبارزه با اعتیاد صرفاً مربوط به داشتن نیت یا اراده نیست، بلکه مبتنی بر شناخت مشکل زیربنایی و دریافت کمک از منابع صحیح است.

یک طرح درمانی مؤثر برای ترک اعتیاد، مبتنی بر وضعیت شخص شما باید برنامه‌ریزی شود و همواره با نیازهای در حال تغییرِ شما سازگار شود، با در نظر گرفتن ملاحظات بیولوژیکی، روان‌شناختی و جسمانی شما. این برنامه درمانی، از ابتدای سم‌زدایی شروع شده و پس از تثبیت وضعیت شما از نقطه‌نظر پزشکی، تا درمان دارویی (MAT) و مراحل توانبخشی بعد از آن ادامه می‌یابد.

اگرچه طول درمان برای هر فرد متفاوت است، اما تحقیقات نشان می‌دهد دوره‌های نسبتاً طولانی‌تر (برای مثال حداقل سه ماه) منجر به دستیابی به نتایج بهینه می‌شود. شرکت در مراقبت‌های پس از دوره درمان، باعث حفظ ترک اعتیاد در طی سال‌های آتی می‌شود.

اگر می‌خواهید مشکلات سوءمصرف مواد و اختلالات هم‌زمان مانند افسردگی یا اضطراب را برطرف کنید، باید بدانید که بهبودی دائمی نیاز به زمان و مداومت دارد. مانند همه افراد دیگری که با موفقیت این مسیر را پیموده‌اند، شما نیز درخواهید یافت که بهبودی به‌دست‌آمده، قطعاً به این تلاش‌ها می‌ارزد. قدم گذاشتن در راه بهبودی و بازیابی مدیریت مسیر زندگی، یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای سلامت و رفاه خود و عزیزان‌تان انجام دهید.

بهبودی هرگز دور از دسترس نیست، حتی اگر قبلاً بارها تلاش کرده‌اید و موفق نشده‌اید. با یک برنامه درمان اصولی، تغییر همیشه امکان‌پذیر است.

شناسایی و رفع هرگونه اختلالات هم‌زمان
تجویز داروهای درمانی برای ترک اعتیاد
مجموعه ویدئوهای ترک انواع مواد مخدر
پروسه بازگیری بدن فرد از مواد اعتیادآور
تماس با واتساپ