• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

درمان اعتیاد

درمان دارویی ترک اعتیاد (MAT)

هر فرد مبتلا به اعتیاد، مسیری منحصر بفرد را برای رهایی از این بیماری طی می‌کند؛ عوامل مختلف محیطی و فردی مانند پیش‌زمینه‌های روانی، سبک زندگی، محیط، نوع ماده و سوابق پزشکی می‌توانند ترک مواد مخدر را آسان‌تر یا چالش‌برانگیزتر کنند. درمان با کمک دارو (Medication-Assisted Treatment) یا MAT نوعی روش درمان اعتیاد است که برای مبارزه با اختلالات مصرف مواد، جلوگیری از بازگشت اعتیاد و اوردوز، کاهش علائم ترک، و تداوم موفقیت‌آمیز ترک اعتیاد به‌طور گسترده استفاده می‌شود.

این روش درمانی شامل استفاده از داروها، در ترکیب با مشاوره و رفتار-درمانی است و بهترین گزینه برای بسیاری از مبتلایان به انواع اختلالات مصرف مواد، به‌ویژه وابستگی به مواد افیونی است. این رویکرد علمی، به‌عنوان استاندارد طلایی برای رهایی از اعتیاد شناخته می‌شود که کارایی آن توسط انجمن پزشکی آمریکا (AMA)، مؤسسه ملی بهداشت آمریکا (NIH) و سازمان‌های بهداشتی و سلامتی در اغلب کشورهای جهان، قویاً تأیید شده است.

آشنایی با

درمان دارویی اعتیاد (MAT)

درمان دارویی، گام اجراییِ دوم پس از انجام سم‌زدایی (Detoxification) است. بر اساس تحقیقات متعدد دانشگاهی، درمان دارویی اگر با رفتار-درمانی، مشاوره‌های روان‌شناسی و برنامه‌های توان‌بخشی ادغام شود، می‌تواند:

احتمال موفقیت درمان را افزایش دهد
توانایی اشتغال و روابط اجتماعی را بازگرداند
شانس زنده ماندن فرد بیمار را بالاتر ببرد
خطر HIV، ایدز و هپاتیت C را کاهش دهد
نتایج زایمان را در افراد باردار بهبود بخشد

درمان به‌کمک دارو (MAT) از دهه 1950 میلادی آغاز شد، زمانی که درمان با متادون برای اولین بار برای دفع اعتیاد به هروئین استفاده شد. پس از دهه‌ها تحقیق درباره پیامدهای مصرف مزمن مواد مخدر بر مغز و چگونگی مقابله با آنها، این روش تاکنون مرتباً ارتقا یافته و امروزه به عنوان بهترین گزینه برای درمان اعتیاد شناخته می‌شود، حتی در دوران بارداری و شیردهی به نوزادان.

در عین حال که این نوع درمان می‌تواند بسیار مؤثر باشد، مهم است که بدانیم چه انتظاراتی از این روش باید داشته باشیم، و برای انجام آن صرفاً به مراکز و افراد متخصص مراجعه کنیم.

داروهای متداول مورد استفاده در درمان دارویی

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، سه داروی اصلی را برای درمان اختلال مصرف مواد افیونی تأیید کرده است:

مصرف متادون، از آنجا که یک ماده افیونی است، تمایل به مصرف مواد را کاهش داده و علائم ترک را کنترل می‌کند.
← متادون باید روزانه مصرف شود، البته برخی از افراد باید دو بار در روز متادون دریافت کنند.
اطلاعات بیشتر
بوپرنورفین تمایل به مصرف را کاهش می‌دهد و چون به‌نوعی ماده‌ی افیونی است، علائم ترک را کنترل می‌کند.
← می‌توان بوپرنورفین را روزانه مصرف کرد یا با تزریق توسط پزشک آن را دریافت کرد.
اطلاعات بیشتر
این دارو، مهارکننده مواد افیونی است و از تأثیر سمی و فیزیولوژیک مواد اعتیادآور بر بدن جلوگیری می‌کند.
← می‌توان نالترکسون را روزانه مصرف کرد یا با تزریق توسط پزشک آن را دریافت کرد.
اطلاعات بیشتر

درمان با داروهای فوق (مخصوصاً متادون و بوپرنورفین) استاندارد طلایی مبارزه با اعتیاد در نظر گرفته می‌شود، اما با این حال، هیچ دارویی برای همه افراد مؤثر نیست. دسترسی به هر سه دارو تحت‌نظر یک متخصص، امکان دستیابی به بهترین درمان ممکن را فراهم می‌کند. همچنین نظر خود بیمار، از مهم‌ترین عوامل انتخاب دارو است، این که فرد علاقه‌مند به امتحان کدام دارو است یا می‌خواهد مصرف کدام دارو را ادامه دهد.

افراد معتاد به مواد افیونی که متادون یا بوپرنورفین تجویز شده را مصرف می‌کنند، در مقایسه با افرادی که تحت‌درمان نیستند و افرادی که نالترکسون مصرف می‌کنند، 50درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از مصرف بیش از حد قرار دارند.

از آنجا که متادون و بوپرنورفین جزو مواد افیونی هستند، تمایل به مصرف مواد مخدر را کاهش می‌دهند و در عین حال مقاومت در برابر نیاز به مواد را حفظ می‌کنند.

چگونه مصرف یک ماده افیونی می‌تواند اعتیاد را درمان کند؟

متادون و بوپرنورفین داروهایی از نوع مخدر هستند که اعتیاد به مواد و تمایل به مصرف آن را کاهش می‌دهند. برخلاف بسیاری از مواد افیونیِ غیرقانونی، این داروها اثر تثبیت‌کننده دارند که چرخه نیاز به مواد و خماری را متوقف کرده و به ترک اعتیاد کمک می‌کنند.

چرا درمان دارویی برای غلبه بر اعتیاد لازم است؟

استفاده از داروهای تجویزی در این روش می‌تواند احتمال بازگشت اعتیاد را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد. این داروها همچنین می‌توانند از علائم ترک اعتیاد پیشگیری کنند و یا حتی آن را معکوس کرده و کاهش دهند. در بعضی موارد، برای کاستن از مشکلاتی که باعث شروع مصرف مواد مخدر یا الکل در بیماران آسیب‌پذیر می‌شوند، داروهای روان‌پزشکی نیز مورد نیاز هستند. اگرچه ممکن‌است داروها خطرات خاص خود را داشته باشند، اما این روش در طول فرایند سخت ترک اعتیاد و جلوگیری از بازگشت آن، راهی بسیار اثربخش برای کمک به بیماران است.

آیا مصرف این داروها خطرناک است؟

هیچ ماده‌ دارویی، ایمنی 100% ندارد و داروهای قانونی و تجویز شده برای ترک اعتیاد به مواد مخدر نیز از این قاعده مستثنی نیستند. داروهایی که برای درمان اعتیاد استفاده می‌شوند باید طبق دستورالعمل‌های دقیق و با نظارت متخصص مصرف شوند و در غیر این صورت، مشکلات بسیاری ایجاد می‌کنند. به عنوان مثال، داروی نالترکسون تا زمان سم‌زدایی کامل فرد از مواد افیونی، قابل‌استفاده نیست. مصرف نالترکسون قبل از این‌که بدن بیمار، فرصت سم‌زدایی داشته باشد، می‌تواند منجر به عوارض جانبی بسیار شدید ترک شود.

نالترکسون به‌دلیل استفاده آسان آن، عوارض جانبی حداقل، و خطر پایینِ وابستگی، به عنوان ایمن‌ترین و مؤثرترین درمان برای سوءمصرف مواد افیونی در نظر گرفته می‌شود. این دارو، فعال شدن گیرنده‌های مواد افیونی در مغز را مسدود می‌کند و به همین دلیل به آن آنتاگونیست مواد افیونی گفته می‌شود. اما داروهایی مانند بوپرنورفین، آگونیست‌های جزئی مواد افیونی در نظر گرفته می‌شوند، یعنی مصرف آن‌ها تا حدی باعث فعال‌شدن گیرنده‌های مواد افیونی در مغز می‌شود.

هر دوی این داروها، میزان سوءمصرف پایینی دارند. با این حال، برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان اعتیاد به مواد افیونی، با خطر بالقوه سوءمصرف و اعتیاد همراه هستند. بعضی افراد از این داروها سوءاستفاده می‌کنند زیرا سرخوشی خفیفی در مصرف‌کنندگانی ایجاد می‌کنند که به مصرف مواد افیونی قوی مانند هروئین یا اکسی‌کانتین (OxyContin) عادت ندارند. برخی افراد معتاد به هروئین ممکن است داروهایی مانند سوباکسون (Suboxone) را نیز برای جلوگیری از علائم دردناک ترک مصرف کنند. با این‌که این دارو خطرناک نیست، اما همچنان استفاده غیرمجاز از این دارو در نظر گرفته می‎شود.

مزایای درمان اعتیاد با دارو

مسئله‌ای که اعتیاد به مواد افیونی را تا این حد جدی می‌کند، دشوار بودن ترک آن‌ است زیرا میل شدید به مصرف و علائم شدید ترک را به‌دنبال دارد و احتمال زیادی وجود دارد که بدون درمان، منجر به بازگشت به مواد شود. افرادی که مواد مخدر را به‌تنهایی و به یکباره ترک می‌کنند ممکن‌است به‌شدت بیمار شوند و بدن‌شان دچار کم‌آبی شدید شود. اما در این روش، در صورت بروز هرگونه علائم جدی، متخصصان ترک اعتیاد به شما کمک می‌کنند.

متأسفانه اعتیاد به مواد اعتیادآور و الکل به‌خصوص در بین کسانی‌ که از مراکز ترک اعتیاد کمک نمی‌گیرند، میزان بازگشت بالایی دارد. اما داروهایی که توسط متخصصان ترک اعتیاد تجویز می‌شوند، اثرات سرخوشی مواد افیونی و الکل را مهار می‌کنند. حتی برخی از این داروها باعث ایجاد عوارض جانبی نامطلوبی می‌شوند که استفاده از مواد مخدر را برای فرد معتاد بسیار ناخوشایند می‌کند و در نتیجه، تمایل فرد برای مصرف مواد مخدر کاهش می‌یابد.

یکی از دلایل کارکرد مؤثر این روش این است که کمک می‌کند مناطقی از مغز که در نتیجه اعتیاد تغییر یافته، به حالت طبیعی برگردد، یعنی تمایل و نیاز فرد به ماده مخدر را کاهش می‌دهد. همچنین باعث می‌شود تا به جای استفاده از مواد برای رسیدن به احساس خوب، از فعالیت‌های سالم و سرگرمی‌های جدید لذت ببرید. به کارهایی که در دوران اعتیاد آن را رها کرده‌اید، بازگردید و نسبت به قبل، به زندگی خود اهمیت بیشتری بدهید.

درمان اعتیاد به کمک دارو چه مدت طول می‌کشد؟

برحسب نوع داروی مصرفی و نیاز هر بیمار، مدت‌زمان دارو درمانی متفاوت است. بر اساس دستورالعمل‌های مؤسسه ملی سوءمصرف مواد مخدر آمریکا (NIDA)، به بیمارانی که متادون دریافت می‌کنند توصیه می‌شود که حداقل یک سال تحت‌درمان باشند. پس از 90 روز درمان با متادون، دوز مصرفی تا رسیدن بیمار به سطح نگهداری، باید به تدریج کاهش یابد. با گذشت زمان، حتی ممکن است بتوان دوز را بیشتر کاهش داد تا زمانی که دیگر نیازی به مصرف متادون نباشد.

بازه توصیه‌شده درمان با بوپرنورفین ممکن است چند ماه تا چند سال باشد. مدتی پس از ترک مواد، می‌توان دوز این دارو را تا سطح نگهداری کاهش داد. در نهایت، دوز دارو ممکن است حتی در طی یک دوره چهار تا شش ماهه، تا پایان دوره درمان کاهش پیدا کند.

بازه زمانی استاندارد برای درمان با نالترکسون برای رفع نیاز به مواد افیونی، حدود 12 هفته است. بیماران باید برای تعیین زمان پایان درمان با پزشک خود مشورت کنند. به دلیل آن‌که نالترکسون به‌عنوان یک آنتاگونیست عمل می‌کند، باید در مصرف آن احتیاط کرده و در طول دوره درمان، به‌طور کامل از مصرف مواد خودداری کنید. خطر مصرف بیش از حد مواد در طی بازه مصرف نالترکسون وجود دارد، زیرا در حین مصرف این دارو، اثرات مواد افیونی به شکل قبل احساس نمی‌شود و فرد بیمار ممکن است میزان زیادی مواد مصرف کند تا به سرخوشی سابق برسد، و دچار اُوردوز شود.

میزان کارایی روش درمان دارویی

درمان با کمک دارو، چشم‌انداز درمان اعتیاد را به‌طرز قابل‌توجهی در سال‌های اخیر تغییر داده است. تأثیر دارو درمانی برای ترک اعتیاد، در صدها پژوهش علمی در کشورهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آنها امیدوارکننده بوده است.

اگرچه این روش برای درمان انواع مختلف اختلالات مصرف مواد کاربرد دارد، ولی اثربخشی آن به‌ویژه در اعتیاد به مواد افیونی مانند مورفین، اکسی‌کدون، کدئین و هیدروکودون و هروئین چشمگیر است و برای درمان اعتیاد به مصرف الکل نیز می‌توان از آن استفاده کرد.

علاوه بر کاهش ۲۵درصدی میزان مرگ و میر در افراد معتاد، این روش به‌طور گسترده‌ای از ابتلا به بیماری‌های عفونی مانند هپاتیت C و HIV محافظت می‌کند، جرائم مرتبط با مواد مخدر را به نصف کاهش می‌دهد، و چشم‌انداز اشتغال فرد را بهبود می‌بخشد.

بدون درمان با کمک دارو و مشاوره تخصصی، 10% احتمال دارد شما یا عزیزی که درگیر اعتیاد است بهبود یابید. این میزان، برای افرادی که از درمان دارویی (MAT) و راهکارهای روان‌شناختی استفاده می‌کنند، پنج‌برابر بیشتر است.

باورهای غلط رایج درباره درمان دارویی اعتیاد

با وجود شواهد مستند و مستمر که نشان‌می‌دهد درمان اعتیاد به مواد افیونی به کمک دارو، روشی اثرگذار است، اما هنوز باورهای نادرست فراوانی در این مورد در بین سیاست‌گذاران و مردم درباره این روش درمانی وجود دارد. این باورهای غلط و رایج در مورد درمان با کمک دارو می‌تواند به ضرر افراد بیمار باشد و مانع از تلاش‌های آنها برای نجات از شرایط موجود خود شود. پایان دادن به باورهای غلط پیرامون درمان با کمک دارو و آموزش صحیح، قدمی مهم در درمان و مبارزه با اپیدمی مواد اعتیادآور است.

چرا درمان دارویی شامل درمان روان‌شناسی است؟

توجه به این نکته ضروری است که اعتیاد یک بیماری چندوجهی است و صرفاً مصرف دارو برای درمان و کنترل علائم آن کافی نیست، بلکه باید به زمینه‌های روانیِ زمینه‌ساز اعتیاد توجه داشت و برای شناسایی و کنترل آنها، از مشاوره و رفتار-درمانی استفاده کرد. درمان روان‌شناسی به افراد کمک می‌کند تا عوارض عاطفی و ذهنی اعتیاد را از بین برده و دلایل اساسی اعتیاد خود را پیدا کنند. این روش همچنین راهکارهای مقابله با محرک‌های وسوسه کننده و تسلیم‌ نشدن در برابر این محرک‌ها را ارائه می‌دهد.

برای ترک اعتیاد

چرا باید به متخصص مراجعه کنیم؟

داروهای ترک اعتیاد باید تحت نظارت دقیق متخصص مصرف شوند. برخی از داروهای تجویزی نیز گاهی می‌توانند با سایر مواد و داروهای مصرفی فرد بیمار تداخل داشته باشند. بنابراین مهم است که این مسائل توسط متخصص بررسی گردد.

درمان اعتیاد و سوءمصرف مواد، نیازمند یک برنامه درمانی یکپارچه با نظارت یک متخصص ترک اعتیاد است. اگر شما یا عزیزان‌تان با اختلال مصرف مواد مخدر دست و پنجه نرم می‌کنید، کلینیک تخصصی دکتر بنی‌هاشمی در ارومیه می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند.

4000 +
پرونده ترک اعتیاد
15
سال سابقه کار

برای ترک اعتیاد، همین امروز اقدام کنید

امروزه انواع مختلفی از درمان‌های اعتیاد وجود دارد؛ اگر یک روش درمانی مؤثر نبود، باید همچنان به تلاش خود ادامه دهید. رهایی از اعتیاد برای سلامتی و زندگی شما، اهمیت حیاتی دارد. درمان اعتیاد به کمک دارو می‌تواند به‌طرز مؤثری در رسیدن به بهبودی به شما کمک کند.

فراموش نکنید که رهایی از اعتیاد برای همه امکان‌پذیر است و در صورت صلاحدید متخصصان، با استفاده از دارو درمانی، می‌توانید به موفقیت طولانی‌مدت برسید. اگر شما یا یکی از عزیزان‌تان درگیر اعتیاد هستید و به کمک نیاز دارید، با ما تماس بگیرید.

تماس با واتساپ