• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

تعریف اعتیاد | معرفی انواع مواد مخدر

آشنایی با مواد مخدر هوش‌بر یا دیسوسیاتیو (Dissociatives)

این نوع مواد اعتیادآور تا حدودی شبیه به مواد توهم‌زا هستند. مواد هوش‌بر، جزو انواع رایج مواد مخدر هستند که به دلیل قابلیت آنها در ایجاد احساس جدایی از محیط پیرامونی در مصرف‌کنندگان، به‌وفور مورد سوءمصرف قرار می‌گیرند. مصرف این نوع مواد، ادراک حسی را تغییر می‌دهد به‌طوری‌که فرد دیگر قادر به تعامل با محیط اطراف خود نیست.

عامل دیگری که باعث افزایش سوءمصرف مواد دیسوسیاتیو می‌شود این است که می‌توان آنها را به روش‌های مختلفی از جمله خوراکی، استنشاقی و حتی از طریق تزریق عضلانی دریافت کرد.

این دسته از مواد با مسدود کردن سیگنال‌های بخش‌های مختلف مغز به ذهن فرد عمل می‌کنند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که این کارکرد احتمالا به دلیل تداخل داروهای دیسوسیاتیو با نحوه عملکرد گلوتامات در مغز اتفاق می‌افتد. گلوتامات یک ماده شیمیایی است که بر احساسات، حس درد و شناخت انسان تأثیر می‌گذارد. خلسه، محرومیت حسی و توهمات ناشی از مصرف این داروها از این طریق ایجاد می‌شود.

پزشکان گاهی داروهای دیسوسیاتیو را برای اثرات افسرده‌کنندگی آنها تجویز می‌کنند. این داروها می‌توانند برای بیماران مبتلا به درد مفید باشند و همچنین برای بیهوشی عمومی در حین عمل‌های جراحی کاربرد دارند.

انواع مواد هوش‌بر (دیسوسیاتیو)

انواع مختلفی از داروهای پزشکی در این دسته قرار می‌گیرند، از جمله:

فِن‌سیکلیدین

این ماده ابتدا به عنوان یک ماده بیهوشی جراحی در 1950 ساخته شد، و پس از آن استفاده غیرقانونی از آن افزایش یافت. PCP معمولاً به شکل مایع یا پودر در دسترس است و مصرف آن به شکل سیگار، خوراکی، تزریق و تنفس ممکن است. همچنین گاهی اوقات آن را بر روی ماری‌جوانا یا تنباکو می‌پاشند.

کتامین (ماده بی‌حسی در جراحی)

کتامین نیز یکی از داروهای بیهوشی است که ابتدا به‌طور گسترده در پزشکی و دامپزشکی استفاده می‌شد و بعدها به یک ماده مخدر دیسوسیاتیو تبدیل شد. این دارو به صورت غیرقانونی به‌صورت پودر استفاده می‌شود و نوع غیرقانونی آن ممکن است از طریق بینی و یا خوراکی به‌شکل قرص مصرف گردد.

دکسترومتورفان

این ماده که در بخشی از داروهای بدون نسخه مانند برخی داروهای سرفه و سرماخوردگی یافت می‌شود، در دوزهای بالا ممکن است برای خاصیت توهم‌زایی و سایر عوارض جانبی خطرناک شود. سوءمصرف DXM در بین نوجوانان به دلیل در دسترس بودن آسان این دارو، یکی از نگرانی‌های اصلی است.

اکسید نیتروژن

اکسید نیتروژن (Nitrous oxide) یکی دیگر از داروهای بیهوشی مورد استفاده در دندان‌پزشکی و پزشکی است که در صنایع مختلف نیز کاربرد دارد. این ماده به عنوان یک ماده مخدر، به شکل گاز مصرف می‌شود و یک حس سریع سرخوشی و احساس شناور بودن و هیجان به مصرف‌کننده می‌دهد.

تأثیرات و انواع رایج مواد اعتیادآور هوش‌بر

این طرح مبتنی بر مدل «گردونه مواد مخدر» است، روشی جدید و ساده برای درک بهتر دسته‌های هفت‌گانه مواد اعتیادآور و آثار هر یک از آنها بر فرد مصرف‌کننده.

خطرات ناشی از سوءمصرف مواد هوش‌بر

اگرچه بیشتر این دسته از مواد، کاربردهای دارویی دارند، اما سوءمصرف آنها می‌تواند منتهی به برخی آسیب‌های سلامتی در درجات خفیف تا شدید شود.

عوارض کوتاه‌مدت
این خطرات شامل توهم بینایی و شنوایی، بی‌هوشی، بی‌حسی، سرخوشی، خواب‌آلودگی و گیجی است.
عوارض بلند‌مدت
این اثرات معمولاً شدیدتر بوده و شامل سندروم مثانه، اختلال شناختی و کم‌خونی است.
سایر خطرات
مصرف‌کنندگان ممکن است کمبود ویتامین B12، افسردگی و آسیب عصبی را تجربه کنند.

سایر انواع هفت‌گانه مواد مخدر

به غیر از مواد هوش‌بر، شش نوع مختلف ماده مخدر دیگر وجود دارد که هر یک، مجموعه‌ای از ویژگی‌ها، سیستم اثرگذاری و خطرات مختص به خود دارند:
تسریع سیستم عصبی، و افزایش هوشیاری و سرعت انتقال پیام‌ها در مغز
اطلاعات بیشتر
کُند کننده سیستم عصبی و ایجاد تأخیر در انتقال اطلاعات بین مغز و بدن
اطلاعات بیشتر
مواد مخدر طبیعی با منشأ خشخاش و ایجاد حس سرخوشی و کاهش درد
اطلاعات بیشتر
مؤثر بر توانایی‌های ادراکی بویایی، شنوایی، چشایی و بینایی، و ایجاد توهم
اطلاعات بیشتر
سوءمصرف مواد در دسترس عموم از سیستم تنفسی، با اثرگذاری سریع
اطلاعات بیشتر
مواد با منشأ شاهدانه (ماری‌جوانا، کنسانتره حشیش، روغن حشیش و ...)
اطلاعات بیشتر
اعتیاد به مواد مخدر، یکی از ناشناس‌ترین بیماری‌ها در جهان
بیشتر بخوانیم
فاکتورهای مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی ابتلا به اعتیاد
بیشتر بخوانیم
درجات مختلف بیماری اعتیاد بر اساس تحقیقات آکادمیک
بیشتر بخوانیم
باورهای نادرستی که مانع از رهایی یافتن افراد مبتلا می‌شوند
بیشتر بخوانیم

اعتیاد، پایان راه نیست

اگر شما هم با اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنید، بسیار مهم است که به یاد داشته باشید اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، یک ایراد شخصیتی، نقطه‌ضعف، یا شکست اخلاقی نیست. امروزه ثابت شده است که اختلالات مصرف مواد، نوعی بیماری مزمن روانی هستند. اگرچه تصمیم به مصرف مواد مخدر یا الکل برای اولین بار، اغلب داوطلبانه است، اما سوءمصرف مکرر آن می‌تواند با تغییراتی در مغز همراه باشد که در نهایت، ترک مصرف این ماده را برای بعضی افراد بسیار دشوار می‌کند. مبارزه با اعتیاد صرفاً مربوط به داشتن نیت یا اراده نیست، بلکه مبتنی بر شناخت مشکل زیربنایی و دریافت کمک از منابع صحیح است.

یک طرح درمانی مؤثر برای ترک اعتیاد، مبتنی بر وضعیت شخص شما باید برنامه‌ریزی شود و همواره با نیازهای در حال تغییرِ شما سازگار شود، با در نظر گرفتن ملاحظات بیولوژیکی، روان‌شناختی و جسمانی شما. این برنامه درمانی، از ابتدای سم‌زدایی شروع شده و پس از تثبیت وضعیت شما از نقطه‌نظر پزشکی، تا درمان دارویی (MAT) و مراحل توانبخشی بعد از آن ادامه می‌یابد.

اگرچه طول درمان برای هر فرد متفاوت است، اما تحقیقات نشان می‌دهد دوره‌های نسبتاً طولانی‌تر (برای مثال حداقل سه ماه) منجر به دستیابی به نتایج بهینه می‌شود. شرکت در مراقبت‌های پس از دوره درمان، باعث حفظ ترک اعتیاد در طی سال‌های آتی می‌شود.

اگر می‌خواهید مشکلات سوءمصرف مواد و اختلالات هم‌زمان مانند افسردگی یا اضطراب را برطرف کنید، باید بدانید که بهبودی دائمی نیاز به زمان و مداومت دارد. مانند همه افراد دیگری که با موفقیت این مسیر را پیموده‌اند، شما نیز درخواهید یافت که بهبودی به‌دست‌آمده، قطعاً به این تلاش‌ها می‌ارزد. قدم گذاشتن در راه بهبودی و بازیابی مدیریت مسیر زندگی، یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای سلامت و رفاه خود و عزیزان‌تان انجام دهید.

بهبودی هرگز دور از دسترس نیست، حتی اگر قبلاً بارها تلاش کرده‌اید و موفق نشده‌اید. با یک برنامه درمان اصولی، تغییر همیشه امکان‌پذیر است.

شناسایی و رفع هرگونه اختلالات هم‌زمان
تجویز داروهای درمانی برای ترک اعتیاد
مجموعه ویدئوهای ترک انواع مواد مخدر
پروسه بازگیری بدن فرد از مواد اعتیادآور
تماس با واتساپ