خطرات ناشی از ترک اعتیاد با قطع یکباره مصرف مواد
مصرف مواد مخدر دیگر کافیست! شاید به آخر خط رسیدهاید، یا متوجه شدهاید که مصرف مواد، ارزش عواقبش را ندارد. شاید متوجه شدهاید که مواد به شما و خانوادهتان آسیب میرساند. بنا به هر دلیلی، تصمیم به ترک مواد اعتیادآور گرفتهاید. میخواهید سریعاً ترک کرده و نقطه پایان را در آخر این خط بگذارید.
پیش از شروع به ترک اعتیاد
درمان اعتیاد نیاز به صبر، تعهد، و زمان دارد. همچنین حل این مشکل، استقامت زیادی نیز لازم دارد؛ اما این تمام ماجرا نیست. مصرف مواد مخدر باعث تغییرات شیمیایی در مغز میشود و بدن را وارد شوک میکند؛ بنابراین رهایی از اثرات سوءمصرف مواد، اغلب با یک دوره درد و پریشانی همراه است. مرحله ترک مواد یکی از پرچالشترین پروسههای فرآیند ترک اعتیاد است. مرحله ترک، اغلب پر از تنش است و میتواند برای چند روز، هفته و یا حتی ماهها ادامه یابد؛ بنابراین نباید بهتنهایی به مقابله با آن پرداخت.
قبل از اقدام به ترک مواد مخدر به تنهایی، حتما در مورد خطرات آن اطلاعات کافی کسب کنید. ترک ناگهانی مواد بدون نظارت پزشکی، نه تنها دشوار، بلکه شدیداً خطرناک است. در نظر گرفتن چالشها و خطرات احتمالی، اولویت بیشتری در مقایسه با تمایل برای تسریع روند ترک اعتیاد باید داشته باشد. دوران نقاهت یک مسیر زمانبر است و هیچ راه میانبری برای آن وجود ندارد.
سختیهای راه
اگر برای مدتی بهطور منظم مواد مخدر مصرف میکنید، به احتمال زیاد سوءمصرف مواد، تأثیر خود را بر روی مغز شما گذاشته است. اعتیاد به مواد مخدر، ترکیب شیمیایی مغز و در واقع، نحوه عملکرد و رفتار مغز را تغییر میدهد و بخشهایی از مغز را که به تصمیمگیری، حافظه، و خویشتنداری اختصاص دارد، از نو تنظیم میکند. ممکن است احساس کنید که کنترل کامل بر پروسه ترک مواد مخدر دارید، در حالی که به احتمال زیاد، این مواد مخدر است که شما را تحت سلطه خود درآورده است؛ این مسئله یکی از بزرگترین چالشهایی است که در ترک مواد مخدر به صورت انفرادی ممکن است با آن روبرو شوید.
مشکل دیگر ترک مواد مخدر بهصورت انفرادی، در توازن موجود در محیط زندگی افراد نهفته است. اگر هنوز در احاطه دوستانی هستید که بهطور مرتب مواد مصرف کرده و یا الکل مینوشند، احتمال بازگشت اعتیاد بیشتر است. در بیشتر مواقع، محرکهای بازگشت به اعتیاد مانند فشارهای اجتماعی و محیطهای قدیمی، میتوانند فرد را به سمت مصرف دوباره مواد سوق دهند. غرق شدن در یک وضعیت عاطفی یا یک وضعیت روانی ناپایدار نیز میتواند حفظ کنترل فرد در برگشت به اعتیاد را دشوار کند.
خطرات
چه از نظر روانی و چه از نظر جسمی، اگر به مصرف مواد معتاد شده باشید، پروسه ترک اعتیاد نباید بدون کمک یک متخصص انجام شود. اگر با اعتیاد به کوکائین، داروهای تجویزی، هروئین و … درگیر هستید، در صورت اقدام انفرادی به ترک اعتیاد، به احتمال زیاد یک مرحله ترک طاقتفرسا را باید سپری کنید.
به عنوان مثال، استفاده طولانیمدت از مواد افیونی، معمولاً با بیقراری مداوم، درد سرتاسر بدن، بیخوابی، استفراغ و عرق سرد همراه است. علائم ترک هروئین معمولاً در عرض 12 ساعت پس از توقف مصرف ظاهر میشود. ترک مواد مخدر محرک مانند کوکائین میتواند باعث افزایش فشار خون، تنشهای عضلانی مزمن، افسردگی و بیخوابی شود. لیست عوارض احتمالی، محدود به این موارد نیست و در برخی موارد حتی ممکن است منجر به مرگ شود.
یک فرد معتاد با قطع یکباره بنزودیازپین پس از یک دوره مصرف طولانی، ممکن است جان خود را از دست دهد. زاناکس، کلونوپین، و والیوم، نامهای تجاری بنزودیازپین هستند که پزشکان گاهی آنها را برای شرایط مختلف تجویز میکنند. ترک ناگهانی این داروها بدون نظارت پزشکی میتواند باعث تشنج، حملههای عصبی و در نهایت از کار افتادن سیستم عصبی مرکزی شود.
ترک داروهای مسکن بدون داشتن دوره درمانی مناسب، میتواند به سرعت منجر به عوارض ترک اعتیاد مانند کمآبی در بدن شود که این خطرات میتوانند طاقتفرسا باشند. بدون دریافت درمان مناسب، افراد با ترک یکباره اعتیاد، به احتمال زیاد دوباره اعتیاد را از سر میگیرند. ترک ناگهانی، همچنین به معنی کاهش تحمل افراد نسبت به مصرف مواد مخدر است. مصرف یک دوز که قبلاً «طبیعی» تلقی میشد، پس از قطع آن برای چند روز میتواند منجر به مصرف بیش از حد یا اُوردوز شود.
متاسفانه روشی برای پیشبینی دقیق واکنش بدن شما به ترک اعتیاد وجود ندارد. آیا میتوانید به تنهایی از پس عوارض جانبی ترک برآیید؟ آیا به هدف بهبودی، مصرف مواد را کاهش خواهید داد؟ آیا به دنبال درمان حرفهای برای کمک به ترک آن خواهید بود؟
بهترین راهحل
ممکن است به دنبال سریعترین راهحل باشید، اما همچنین روشی را بخواهید که برای زندگی و آینده شما مفید واقع شود؛ توصیه ما این است که بهترین و ایمنترین راه را برای ترک مواد انتخاب کنید: یک برنامه جامع درمان شامل روانشناسی، تحت نظارت متخصصان و کلینیکهای ترک اعتیاد.
بدن افراد پس از مصرف طولانیمدت مواد، در دوران ترک مواد دچار استرس میشود و برای رسیدن به بهبودی کامل نیاز به تغذیه مناسب، آبرسانی، و ترمیم دارد. متأسفانه این روند یکشبه اتفاق نمیافتد و نباید به فکر میانبر زدن در آن بود. بازیابی قدرت ذهنی و جسمی و یادگیری دوباره عادات سالم، مطمئناً زمان خواهد برد.
همچنین برای حفظ تعهد به هشیاری، نیاز به یک محیط راحت و مجهز دارید که روش مهار هرگونه عوارض احتمالی در آن پیشبینی شده باشد. به همین دلیل، بکارگیری برنامههای درمانی طولانیمدت زیر نظر یک متخصص برای کل فرآیند بهبودی و اتخاذ یک سبک زندگی سالم و عاری از مواد مخدر، بهترین راهکارِ پیش روی افراد مبتلا به اعتیاد است.
با ما تماس بگیرید.
مرکز تخصصی درمان اعتیاد در ارومیه
برای رهایی از اعتیاد
هرگز دیر نیست!
حتی اگر سالهاست درگیر بیماری اعتیاد هستید، و یا قبلا بارها برای ترک اعتیاد تلاش کردهاید و ناموفق بودهاید، راه امید به روی شما بسته نشده است. با تکیه بر روشهای نوین و دریافت پشتیبانی کافی، رهایی از اعتیاد برای همه امکانپذیر است. کلینیک ترک اعتیاد دکتر بنیهاشمی در ارومیه، با انجام تراپیهای مدرن مبتنی بر روانشناسی، سمزدایی و درمان دارویی اعتیاد، موفقیتهای بسیاری در این زمینه داشته است.
در مسیر غلبه بر اعتیاد
آگاهی، رمز موفقیت است
اختلال اعتیاد به مواد یکی از ناشناختهشدهترین بیماریها در جهان و ایران است. در حقیقت، اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری پیچیده است و ترک آن نیازمند چیزی فراتر از «اراده قوی» و «وجدان» است. خوشبختانه امروزه محققان با مطالعه چگونگی تأثیر مواد مخدر بر مغز، درمانهایی یافتهاند که میتواند به مقابله با اعتیاد کمک کند. اگر شما یا یکی از عزیزانتان درگیر این بیماری هستید، برای غلبه بر آن لازم است ار اشتباهات رایج در این زمینه اجتناب کنید و مطالب مستند را مطالعه کنید.