• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

اعتیاد به ماری جوانا

بر اساس تحقیقات، افرادی که قبل از 18 سالگی شروع به مصرف ماری‌جوانا می‌کنند، 4 تا 7 برابر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به اختلال مصرف ماری‌جوانا هستند. این اختلال اغلب با وابستگی همراه است و فرد مصرف‌کننده احتمال دارد در صورت عدم‌مصرف آن، علائم ترک را احساس کند. افرادی که به‌طور مکرر ماری‌جوانا و حشیش مصرف می‌کنند، مشکلاتی مانند تندمزاجی، مشکلات اخلاقی، کم‌خوابی، کاهش اشتها، بی‌قراری، تمایل به مصرف و یا اَشکال مختلفی از ناراحتی‌های جسمی (که یک تا دو هفته پس از ترک ادامه می‌یابد) را گزارش کرده‌اند. وابستگی به ماری‌جوانا در اثر مصرف مقادیر زیادی از این ماده، و سازگاری مغز با کاهش تولید و حساسیت انتقال‌دهنده‌های عصبی اندوکانابینوئیدی اتفاق می‌افتد.

اختلال مصرف ماری‌جوانا زمانی به اعتیاد تبدیل می‌شود که فرد نتواند مصرف مواد مخدر را متوقف کند، حتی با وجود این که در بسیاری از جنبه‌های زندگی او اختلال ایجاد کرده باشد. تخمین تعداد افراد معتاد به ماریجوانا تا حدی بحث‌برانگیز است؛ زیرا برخی مطالعات اپیدمیولوژیک، از عنوان «وابستگی» به جای «اعتیاد» استفاده می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که 9% از افرادی که ماری‌جوانا مصرف می‌کنند به آن وابستگی پیدا می‌کنند. این آمار در افرادی که از نوجوانی شروع به مصرف آن کرده‌اند به 17% افزایش پیدا می‌کند.

THC چیست؟

تتراهیدروکانابینول (THC) ماده شیمیایی موجود در حشیش است و یکی از قدیمی‌ترین داروهای توهم‌زای شناخته‌شده توسط بشر است. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد از قرن اول پس از میلاد، چینی‌ها از عصاره حشیش به عنوان یک داروی گیاهی استفاده می‌کردند. این عصاره از گل و برگ‌های گیاه شاهدانه به‌دست می‌آید. قرن‌هاست که این گیاه به‌خاطر الیاف ساخته‌شده از بدنه گیاه، به‌طور گسترده در سراسر جهان کشت می‌شود. با این حال، گیاه شاهدانه بیشتر به عنوان منبع ماده مخدر ماریجوانا شناخته می‌شود.

شاهدانه حاوی تقریباً 60 ماده شیمیایی روانگردان مختلف به نام کانابینوئیدها است که مهم‌ترین آنها تتراهیدروکانابینول (THC) است. نحوه عملکرد THC بر روی مغز هنوز به درستی شناخته نشده است.

آشنایی با ماده اعتیادآور کانابیس، خطرات و عوارض مصرف آن

افزایش غلظت THC در سال‌های اخیر

امروزه فرآورده‌های مربوط به ماری‌جوانا دارای سطوح بسیار بالاتری از THC در مقایسه با دهه‌های قبل هستند. افزایش قدرت ماری‌جوانا با فرآورده‌های بالای THC، نگرانی‌ها درباره وخیم‌تر شدن عواقب مصرف ماری‌جوانا را بیشتر از گذشته کرده است، به‌ویژه در میان کسانی که تازه به مصرف آن روی آورده‌اند، و همچنین افراد جوانی که مغزشان هنوز در حال رشد است.

بر اساس تحقیقات آزمایشگاهی، میزان ماده موثر THC در سرشاخه‌های گل‌دار گیاه شاهدانه، حدود نیم تا ۵ درصد، و میزان ماده موثر حشیش ۲۰ تا ۳۰ درصد است. طبق گزارش سازمان ملل، میزان THC در کانابیس تراریخته گیاه مخدر گل، تا ۴ برابر بیشتر است، بنابراین امکان دارد میزان این ماده در سرشاخه‌های این‌گونه جدید تا ۲۰ درصد و در حشیش حاصل از همین‌ گونه تراریخته، تا ۸۰ درصد برسد.

مصرف ماری جوانا و حشیش در ایران

بر اساس اعلام مدیرکل تحقیقات ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، کانابیس دومین ماده مصرفی در جمعیت مصرف‌کنندگان مستمر مواد، اولین ماده مصرفی در جمعیت دانش‌آموزی دوره دوم متوسطه و هنرستان‌ها و دانشجویان،‌ و سومین ماده پرمصرف در جمعیتِ کارگری محیط‌های صنعتی کشور است.

معاون پژوهشی مؤسسه کادراس اعلام کرد در سال ۱۴۰۲، میانگین سن اعتیاد در کشور به ۲۴ سال رسیده است. بنا بر مطالعات شیوع‌شناسی انجام‌شده توسط این مرکز، ماده مخدر گل یا ماری‌جوانا در دهه ۹۰ در رتبه ۶ و ۷ میزان مصرف مواد قرار داشت ولی امروزه مصرف ماده مخدر گل پس از تریاک و شیشه در رتبه سوم قرار دارد.

قیمت پایین این مخدر نسبت به مواد دیگر، دسترسی آسان، و تبلیغات فروشندگان مبنی بر غیراعتیادآور بودن ماده مخدر گل، سبب شده است بسیاری از نوجوانان با تصور شباهت این مخدر به سیگار، نگرانی از تبعات خطرناک آن نداشته باشند.

عوارض ناشی از افزایش غلظت THC

نگرانی از افزایش‌ مصرف گل در میان نوجوانان و جوانان، بیشتر در خصوص افزایش میزان THC در این ماده مخدر است.

محققان هنوز از عواقب کامل شرایطی که بدن و مغز (مخصوصاً در افراد در حال رشد) در معرض غلظت بالای THC قرار می‌گیرد، اطلاعات کاملی ندارند. مطالعات اخیر نشان می‌دهد که افراد باتجربه ممکن است بر اساس غلظت ماری‌جوانایی که مصرف می‌کنند، با کم و زیاد کردن میزان استنشاق ماده، ورودی آن به بدن خود را تنظیم کنند، اما در عین حال نمی‌توانند به طور کامل با اثرات ناشی از غلظت آن کنار بیایند.

برای رهایی از اعتیاد

هرگز دیر نیست!

حتی اگر سال‌هاست درگیر بیماری اعتیاد هستید، و یا قبلا بارها برای ترک اعتیاد تلاش کرده‌اید و ناموفق بوده‌اید، راه امید به روی شما بسته نشده است. با تکیه بر روش‌های نوین و دریافت پشتیبانی کافی، رهایی از اعتیاد برای همه امکان‌پذیر است. کلینیک ترک اعتیاد دکتر بنی‌هاشمی در ارومیه، با انجام تراپی‌های مدرن مبتنی بر روان‌شناسی، سم‌زدایی و درمان دارویی اعتیاد، موفقیت‌های بسیاری در این زمینه داشته است.

در مسیر غلبه بر اعتیاد

آگاهی، رمز موفقیت است

اختلال اعتیاد به مواد یکی از ناشناخته‌شده‌ترین بیماری‌ها در جهان و ایران است. در حقیقت، اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری پیچیده است و ترک آن نیازمند چیزی فراتر از «اراده قوی» و «وجدان» است. خوشبختانه امروزه محققان با مطالعه چگونگی تأثیر مواد مخدر بر مغز، درمان‌هایی یافته‌اند که می‌تواند به مقابله با اعتیاد کمک کند. اگر شما یا یکی از عزیزان‌تان درگیر این بیماری هستید، برای غلبه بر آن لازم است ار اشتباهات رایج در این زمینه اجتناب کنید و مطالب مستند را مطالعه کنید.

برای یادگیری نکات کاربردی روان‌شناسی، ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با واتساپ