• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

آیا کودک من دچار مشکل جدی است؟

«دخترم 5 ساله‌ام وقتی عصبانی می‌شود، اگر به حرفش گوش ندهیم شروع به پرت کردن اسباب‌بازی هایش در خانه می‌کند!»

«پسر نوجوانم تصمیم گرفته که مثل یک شورشی رفتار کند. وقتی از او کاری می‌خواهم، سرسختی و لجبازی می‌کند.»

«از مدرسه مرتباً به من خبر می‌دهند که فرزندم در مدرسه درگیر دعواهای فیزیکی می‌شود. نمی‌دانم با او چه کنم!»

آیا این جملات، یادآور رفتار فرزندان شما هستند؟ نگرانی درباره رفتار پرخاشگرانه و خشمگین فرزندان می‌تواند بسیار سخت باشد.

ممکن است شما به یاد نداشته باشید که خودتان در دوران کودکی، در برابر والدین‌تان به این شکل و با این شدت رفتارهای خشن نشان داده‌اید؛ شاید به دلیل این که از واکنش آنها واهمه داشتید، و یا شاید با گذشت زمان این موضوع را فراموش کرده‌اید.

آیا شما هم به این موضوع فکر می‌کنید که چرا این مشکل در کودکان امروزی اتفاق می‌افتد؟ این مقاله تلاش دارد تا حدی به این موضوع بپردازد.

تعریف رفتار پرخاشگرانه در کودکان

برای درک رفتار پرخاشگرانه، ابتدا باید تفاوت بین خشم و پرخاشگری را درک کنیم. همه ما در مواقعی احساس عصبانیت می‌کنیم. خشم را می‌توان به شکل‌های مختلف احساس کرد: آنچه که به شکل خشم بروز می‌یابد، در اعماق وجود فرد می‌تواند ناشی از آسیب، غم، احساس درک نشده و غیره باشد.

از طرف دیگر، «پرخاشگری» نتیجه‌ی رفتاری ناشی از خشم است. احتمالا متوجه شده‌اید که اگر فرزندتان اجازه تماشای تلویزیون را نداشته باشد، با عصبانیت از اتاق خارج می‌شود. در این مثال، خروج همراه با عصبانیت (به دلیل اینکه اجازه نداشته تلویزیون تماشا کند) به عنوان رفتار تهاجمی شناخته می‌شود. رفتارهای تهاجمی معمولا خصمانه و شدید هستند.

نمونه‌هایی از رفتارهای تهاجمی در کودکان عبارتند از: خصومت کلامی، ارسال پیام‌های تهدیدآمیز، ضربه زدن، لگد زدن، ضربه زدن به سر خود، گاز گرفتن، فریاد زدن با اضطراب، زورگویی به بچه‌های دیگر، کینه‌ورزی در برابر دوستان یا والدین و غیره. همچنین وقتی بچه‌ها عمداً به وسایل خانه، مدرسه یا هر جای دیگری آسیب می‌زنند.

تعریف رفتار پرخاشگرانه در روان‌شناسی

روان‌شناسان، رفتارهای تهاجمی را این‌گونه تعریف کرده‌اند: اقداماتی که با قصد آسیب رساندن به شخص دیگری انجام می‌شود. با این حال، در مورد یک کودک، هدف آنها از این رفتار باید در نظر گرفته شود. علاوه بر این، ملاحظه و مقایسه عواقب اقدامات آنها نیز در این تعریف نقش دارد.

همه بچه‌ها همبازی‌هایشان را به قصد صدمه زدن به آنها به زمین نمی‌زنند. از این رو، روان‌شناسی رفتار پرخاشگرانه کودک به دو شاخه تقسیم می‌شود: یکی پرخاشگری ابزاری و دیگری پرخاشگری خصمانه.

پرخاشگری ابزاری اغلب برای رسیدن به هدف خاصی است. پرخاشگری ابزاری در سنین پایین بسیار شایع است. اگر تاکنون یک بار زمین بازی کودکان را دیده باشید، با این موضوع آشنا هستید.

یکی از علل احتمالی این رفتار این است که کودکان با سن کم، فاقد مهارت‌های زبانی و توانایی‌های اجتماعی هستند. از این رو، این فرشتگان کوچک، ناگزیر از بروز دادن پرخاشگری ابزاری هستند زیرا به آنها کمک می‌کند تا ادعای خود را مطرح کنند و حق خود را به دست آورند.

اما از طرف دیگر، «پرخاشگری خصمانه» اقدامی است که توسط کودک صرفاً برای لذت بردن انجام می‌شود. متأسفانه، ما همه‌روزه موارد زیادی از این نوع حملات مخرب را می‌بینیم. برای مثال، وقتی یک کودک دیگران را با صدا زدن نام‌های بی‌ادبانه، اذیت می‌کند.

علت رفتار پرخاشگرانه در کودکان چیست؟

تماشای سریال‌ها یا فیلم‌های خشونت‌آمیز
فیلم‌ها و سریال‌های خشونت‌بار تلویزیونی دارای صحنه‌های دعوا، زبان توهین‌آمیز و رکیک، قتل و بازی‌های ویدئویی خشونت‌آمیز می‌توانند اثرات مضر بر ذهن همه ما داشته باشند، اما ذهن کودکان شکننده است و می‌تواند هر آنچه را که دریافت می‌کند، جذب نماید. بنابراین خطر این قبیل محتواهای خشونت‌آمیز در مورد کودکان بیشتر است. روان‌شناس مشهور آلبرت باندورا آزمایشی را بر روی کودکان بین 3 تا 6 سال انجام داد تا بررسی کند که آیا پرخاشگری را می‌توان از طریق مشاهده آموخت یا خیر. این تحقیق وی، یک آزمایش پیچیده برای بررسی عوامل مختلف بود که در آن برای بررسی رفتارهای تهاجمی، به تعداد کمی از کودکان، برخی از مدل‌های تهاجمی را نشان دادند. به یک گروه دیگر، مدل‌های غیرتهاجمی را نمایش دادند و در گروه سوم (گروه کنترل) هیچ چیزی به کودکان نشان ندادند. نتایج تحقیق این بود که کودکان در معرض مدل‌های تهاجمی، بعداً واکنش‌ها و رفتارهای تهاجمی شدید را نشان دادند. این یافته نشان می‌دهد که قرار گرفتن در معرض محتوای خشونت‌بار بر کودکان تأثیر می‌گذارد و آنها را تشویق به تطبیق یافتن با همان نوع رفتار می‌کند. اما سوال این است که چرا این اتفاق می‌افتد؟ تماشای متوالی یک موضوع آزاردهنده، ذهن کودک را در برابر این نوع خشونت و رفتار تهاجمی مقاوم می‌کند. بنابراین بسیار مهم است که به آنچه که فرزند شما تماشا می‌کند دقت داشته باشید.
رفتارهای والدین
نمونه دیگری از رفتارهای آموخته‌شده یا مشاهده‌شده که در کودک رخ می‌دهد بر اثر مشاهده رفتارهای والدین است. والدین اولین و مهم‌ترین افرادی هستند که در زندگی یک کودک معرفی می‌شوند. رفتارهای والدین یک کودک برای او، هسته اصلی رفتارهایش را تشکیل می‌دهد، بدون درک این‌که آیا این رفتار سالم است یا ناسالم، یا حتی بدون درک این که آیا با هنجارهای اجتماعی مطابقت دارد یا نه. برای مثال با داشتن والدینی که عادت دارند هنگام عصبانیت با صدای بلند صحبت کنند، کودک ممکن است فکر کند که وقتی عصبانی است باید این‌گونه صحبت کند، زیرا هنوز در معرض دنیای بیرون قرار نگرفته است که متوجه شود صحبت آرام یا قاطعانه نیز می‌تواند راهی برای برقراری ارتباط با خشم باشد. نگاهی به یک مثال دیگر بیندازیم: یک دختر 10 ساله شروع به نشان دادن رفتارهای آزاردهنده و تهاجمی نسبت به اعضای خانواده‌اش کرده است. همین رفتارها در مدرسه هم دیده شده است. پس از اینکه مشاور مدرسه با سابقه خانوادگی آشنا شد، دریافت که پدر کودک تمایل به عصبانی شدن داشته وقتی کسی به او گوش نمی‌داد، و به اعضای خانواده بی‌توجهی می‌کرده است. در این شرایط، طبیعی است که کودک نیز تصور کند که اگر او هم همین کار را بکند، می‌تواند هر چه که می‌خواهد از خانواده‌اش بگیرد؛‌ برای رسیدن به این هدف یا باید بسیار عصبانی شود، و یا با هیچ یک از اعضای خانواده صحبت نکند، درست مثل پدرش. از این مثال و نمونه‌های دیگر می‌توان دریافت که چگونه رفتار والدین می‌تواند بر کودک تأثیر بگذارد و کودک در نهایت دقیقاً به همان شیوه رفتار کند. در چنین شرایطی برای ایجاد تغییر در رفتار کودک، ضروری است که والدین ابتدا رفتارهای خود را در خانه بررسی کنند.
ناامیدی
بر اساس فرضیه «ناامیدی-پرخاش»، پرخاش نتیجه ناامیدی در ما انسان‌هاست. این «ناامیدی» یک واکنش عاطفی است که در آن فرد قادر به رسیدن به هدف خود نیست. از نظر کودکان، ناامیدی می‌تواند زمانی بروز یابد که آنها قادر به ابراز خواسته‌ها یا نیازهای خود نیستند. یک مثال از اسباب‌بازی‌ها را در نظر بگیرید: کودک یک اسباب‌بازی می‌خواهد و والدین به درخواست او توجه نمی‌کنند. در این شرایط ممکن است کودک نتواند به والدینش بگوید که چرا اسباب‌بازی را می‌خواهد، این مسئله منجر به ناامیدی در کودک می‌شود و در نتیجه کودک ممکن است شروع به فریاد زدن کند یا ممکن است مقاومت نشان داده و از فروشگاه اسباب‌بازی خارج نشود. در این شرایط، کودک نتوانسته است به هدف خود برسد -داشتن یک اسباب‌بازی- و این مسئله منجر به ناامیدی می‌شود. کودک این حس ناامیدی را با فریاد زدن نشان می‌دهد که نوعی رفتار تهاجمی است. در برخی موارد، ناامیدی ممکن است زمانی در کودک شکل بگیرد که احساس می‌کند که اشتباه درک شده‌ است و یا ممکن است اصلا درک نشده باشد. این امر به ویژه در موارد طلاق یا جدایی والدین دیده می‌شود. در این شرایط کودک ممکن است حس کند که احساساتش نسبت به جدایی والدین درک نمی‌شود. این عارضه می‌تواند منجر به ناامیدی شود و سپس ممکن است به رفتارهایی مانند گوش ندادن به والدین یا انجام دقیقاً برعکس آنچه از او خواسته می‌شود منتهی شود. تغییرات ناگهانی در زندگی کودک نیز ممکن است باعث ناامیدی شود. مثلا کودک در اثر نقل مکان به یک شهر جدید یا مدرسه جدید احتمال دارد در ابتدا احساس انزوا کند. اگر او قادر به یافتن دوستانی مانند شهر قبلی خود نباشد این تنهایی می‌تواند منجر به ناامیدی شود؛ این ناامیدی ممکن است آنها را به رفتارهای پرخاشگرانه سوق دهد.
اختلالات رشد عصبی
اختلالات رشد عصبی، معلولیت‌های مرتبط با عملکردهای عصبی مانند عملکردهای حرکتی، گفتار، زبان و غیره هستند. اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی (ADHD)، اوتیسم، و ناتوانی یادگیری، بعضی از اختلالات شایع رشد عصبی هستند. در اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی، انگیزه در کودکان به حدی قوی است که در آن حالت تمایل به پرخاشگری دارند. در کودکان با سنین کمتر مبتلا به ADHD، پرخاشگری فیزیکی بیشتر دیده می‌شود. علاوه بر این، مدیریت احساسات برای کودکان مبتلا به ADHD دشوار است. بنابراین، آنها به‌راحتی بیشتر از سایر کودکان ناامید شوند. کودکان مبتلا به اوتیسم، درک آنچه در اطراف‌شان اتفاق می‌افتد را بسیار دشوار می‌دانند. علاوه بر این، ابراز خواسته‌ها و نیازهایشان برای آنها بسیار دشوار است. آنها همچنین حساسیت‌های حسی دارند (حساس بودن به تمام داده‌هایی که از طریق حس‌های پنج‌گانه دریافت می‌کنند)؛ مانند حساس بودن به سر و صدای بلند، حساس بودن به یک پارچه خاص و غیره. همه اینها منجر به رفتار تهاجمی در آنها می‌شود زیرا نشان دادن رفتار تهاجم،ی روش آنها برای برقراری ارتباط و درک دیگران از احساس آنهاست. به همین ترتیب، دلایل مختلفی برای بروز رفتارهای تهاجمی در مورد اختلالات مختلف رشد عصبی وجود دارد. درک علت رفتار می‌تواند به والدین کمک کند تا رفتار تهاجمی را به شیوه‌ای بهتر مدیریت کنند.
محیط استرس‌زا
در گذشته، استرس برای اولین بار در سنین حوالی 18 سالگی به زندگی فرد وارد می‌شد، زمانی که آنها برای امتحان کنکور یا امثال آن آماده می‌شدند. اما در حال حاضر با ظهور «استرس دوران کودکی»، رده سنی ورود استرس به زندگی افراد، کاهش یافته است. البته نمی‌توان کودکان را از این دیدگاه سرزنش کرد. امتحانات متعدد، حساسیت بر روی رفتارهای خوب در همه جا، کلاس‌های تکمیلی و خیلی چیزهای دیگر! آیا استرس همیشه بد است؟ نه. وجود مقداری استرس به ما کمک می‌کند تا برای یک کار انگیزه پیدا کنیم. اما افزایش یافته شدت استرس می‌تواند ناسالم باشد. کودکان ممکن است به دلیل تغییراتی که در زندگی آنها رخ می‌دهد احساس استرس کنند، ممکن است این تغییر از جنس مثبت یا منفی باشد. این محیط استرس‌زا می‌تواند باعث ایجاد احساس ناامنی، سردرگمی و گیجی در کودک شود. عدم‌درک نحوه برخورد با تمامی این احساسات می‌تواند منجر به ناامیدی و سپس رفتارهای پرخاشگرانه شود. چگونه این استرس را تشخیص دهیم؟ الگوی غذایی کودک خود را تحت نظر بگیرید. اگر او ناگهان اشتهای خود را از دست داده یا ناگهان شروع به خوردن بیش از حد کرده‌ است. خیس کردن تخت یکی از نشانه‌های برجسته استرس در دوران کودکی است. علائم دیگر استرس عبارتند از: ناراحتی معده، اختلالات خواب، کابوس، سردرد و غیره.
رقابت با خواهران و برادران
رقابت خواهر و برادر زمانی است که فرزند بزرگ‌تر در هنگام ورود نوزاد جدید، یعنی خواهر و برادر خود احساس تهدید می‌کند. در چنین شرایطی، فرزند بزرگتر ممکن است احساس کند که تمام توجه‌هایی که به آنها داده می‌شود، به خواهر و برادر کوچکترش معطوف شده است. این مسئله ممکن است باعث ایجاد احساس ترس و ناامنی شود. به همین دلیل، او ممکن است تمایل به نشان دادن رفتارهای تهاجمی داشته باشد: در وهله اول نسبت به خواهر و برادر کوچکترش؛ و دوم نسبت به والدینش، برای جلب توجه آنها؛ و سوم این‌که کودک ممکن است رفتارهای تهاجمیش را نسبت به خود نشان دهد -با انجام رفتارهایی مانند غذا نخوردن، گریه شدید تا جایی که احساس خستگی کنند، ضربه زدن به سر و غیره.
محیط خانواده
هر خانواده‌ای محیط متفاوتی دارد. اعضای خانواده، پیوندهای سالم یا ناسالم را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. در حالی که پیوندهای سالم،‌ زمینه‌ساز به رشد کودکان می‌شود و روابط ناسالم می‌تواند منجر به ناراحتی در کودکان شود. هنگامی که رفتارهای ناسالم یا سمی در خانواده مانند مشاجرات مداوم، سوءاستفاده، ضعف در ارتباطات، سخت‌گیری بیش از حد یا محافظت بیش از حد وجود دارد، ممکن است کودکان رفتارهای مختلفی مانند فرو رفتن در لاک خود، و سکوت باشد، و یا می‌تواند از نوع دیگر افراطی باشد، که همان رفتارهای پرخاشگرانه است. بنابراین، اگر می‌خواهید علت پرخاشگری در کودکان را بدانید، باید ابتدا نگاهی به محیط خانواده بیندازید.

با ما تماس بگیرید.

کلینیک تخصصی درمان دارویی در ارومیه

ارومیه، خ اول شمالی، مجتمع طبیب، طبقه۳، درمانگاه سالم
شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

دریافت مشاوره کودک

اگر نگران رفتار فرزندتان هستید، اگر می‌خواهید دلایل اساسی رفتار تهاجمی فرزندتان را بدانید، و یا اگر می‌خواهید در راهنمایی در مورد پرخشاگری فرزندتان کمک تخصصی دریافت کنید، بهتر است یک جلسه مشاوره با یک روان‌شناس کودک باتجربه داشته باشید.

در مسیر غلبه بر اعتیاد

آگاهی، رمز موفقیت است

اختلال اعتیاد به مواد یکی از ناشناخته‌شده‌ترین بیماری‌ها در جهان و ایران است. در حقیقت، اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری پیچیده است و ترک آن نیازمند چیزی فراتر از «اراده قوی» و «وجدان» است. خوشبختانه امروزه محققان با مطالعه چگونگی تأثیر مواد مخدر بر مغز، درمان‌هایی یافته‌اند که می‌تواند به مقابله با اعتیاد کمک کند. اگر شما یا یکی از عزیزان‌تان درگیر این بیماری هستید، برای غلبه بر آن لازم است ار اشتباهات رایج در این زمینه اجتناب کنید و مطالب مستند را مطالعه کنید.

برای یادگیری نکات کاربردی روان‌شناسی، ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با واتساپ