• 04432774129
  • ارومیه، خیابان ولیعصر، روبروی غذاخوری اسلامی، درمانگاه پردیس
  • شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

آیا بازگشت اعتیاد به معنی ناموفق بودن فرد یا روش درمان است؟

اعتیاد نیز مانند بسیاری از بیماری‌ها ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد. فردی که پس از مصدومیت، داروی مسکن مصرف می‌کند، ممکن است قبل از این‌که از بیمارستان مرخص شود، به اعتیاد مبتلا شده باشد. دیگری در دانشگاه، مقداری «دارو برای بهبود مطالعه» مصرف می‌کند و بعداً متوجه می‌شود که نیاز شدیدی به دسترسی دوباره به این مواد دارد. اعتیاد می‌تواند حول رفتارهایی مانند قمار کردن نیز شکل بگیرد که باعث تحریک انتقال‌دهنده‌های عصبی خاصی شده و موجب ایجاد میل غیرقابل‌کنترل برای مصرف بیشتر می‌شود.

بر اساس داده‌ها، بین 40 تا 60 درصد از افرادی که تحت‌درمان بوده‌اند، بازگشت اعتیاد را تجربه کرده‌اند. این میزان، مشابه نرخ بازگشتِ بیماری‌های مزمن دیگر مانند فشار خون بالا و آسم است که در تمام طول زندگی، همراه فرد باقی می‌مانند. بازگشت اعتیاد به معنی شکست‌خوردن فرد یا ناموفق بودن دوره درمانی نیست؛  فقط به این معنی است که روند درمان باید به‌خوبی کنترل شود.

اگر اخیراً بازگشت اعتیاد را تجربه کرده‌اید، یا نگران برگشت دوباره آن هستید، و یا فردی با این وضعیت را می‌شناسید، این مقاله می‌تواند به درک ماهیت بازگشت بیماری و نقش آن در روند بهبودی اعتیاد کمک کند.

چه عواملی سبب بازگشت اعتیاد می‌شود؟

بازگشت اعتیاد می‌تواند ناشی از محرک‌های ذهنی، فیزیکی، محیطی و همچنین شرایط زندگی فرد باشد و می‌تواند خطر ابتلای دوباره به آن را افزایش دهد. بازگشت اعتیاد معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که قدرت دفاعی بدن شما پایین باشد، وقتی تمام تلاش خود را می‌کنید تا روال دوری از مواد را حفظ کنید. همچنین ممکن است محرک‌های خاصی برای تحریک اعتیاد حضور داشته باشد که باعث بازگشت تمایلات شدید برای مصرف ‌شود؛ در این صورت اگر سیستم ایمنی بدن شما نتواند فوراً کنترل دوباره اوضاع را در دست بگیرد، این وضعیت می‌تواند به‌سرعت منجر به بازگشت اعتیاد شود.

محرک‌های محیطی
محرک‌های محیطی شامل مکان‌ها، افراد، و یا موقعیت‌هایی است که شما را به یاد اعتیاد می‌اندازند. به‌عنوان مثال، بسیاری از مردم وقتی شاهد یک دعوا هستند، یا وقتی اتفاق ناراحت‌کننده‌ای می‌بینند، و یا با افرادی وقت می‌گذرانند که قبلاً با آن‌ها عادت به مصرف مواد داشته‌اند، ناخودآگاه دوباره سراغ ماده‌ اعتیادآور می‌روند.
محرک‌های ذهنی/عاطفی
محرک‌های ذهنی به سلامت روان شما مربوط می‌شود. بازگشت اعتیاد ممکن است در کمین هر کسی باشد. این محرک‌ها ممکن است شامل تجربه ضربه روحی، استرس در محل کار، مناقشه با یکی از دوستان، و یا فعال شدن مجدد یک مشکل روانی باشد که درمان نشده است.
محرک‌های فیزیکی
محرک‌های فیزیکی ممکن است با درگیر شدن در فعالیت‌هایی که قبلاً با اعتیاد مرتبط بوده است، ظاهر شود. همچنین می‌تواند در اثر یک درد فیزیکی یا سایر حس‌های جسمی باشد که باعث مصرف مواد مخدر می‌شد. قطع داروهای درمان اعتیاد نیز یک محرک فیزیکی محسوب می‌شود.

سایر عوامل تأثیرگذار

علاوه بر عوامل گفته‌شده، فاکتورهای دیگری نیز در افزایش احتمال بازگشت به اعتیاد نقش دارند:

مکانیزم مقابله
ممکن است در طی دوران مصرف مواد مخدر، با موقعیت‌های دشواری روبرو شده باشید، مانند مسائل مربوط به سلامت روان، اضطراب اجتماعی و ... قرار گرفتن در موقعیت مشابه و تلاش برای رفع آن، می‌تواند شما را بار دیگر به سمت اعتیاد سوق دهد.
نبود حمایت کافی
احساس تنهایی، مخصوصاً در موقعیت‌های تحریک‌کننده می‌تواند منجر به بازگشت اعتیاد شود، به‌خصوص در شرایطی که دسترسی به یک فرد یا سیستم حمایت‌گر نداشته باشید.
مسائل عاطفی درمان‌نشده
اگر با مسائل عاطفی مانند آسیب‌های دوران کودکی یا احساسات شبیه آن (که از عوامل ابتلای به اعتیاد است) روبرو شوید، احتمال بازگشت اعتیاد افزایش می‌یابد.
اختلال هم زمان چیست و چه ارتباطی با اعتیاد دارد؟

خطرات بازگشت اعتیاد

یکی از بزرگ‌ترین خطرات بازگشت اعتیاد، مصرف بیش از حد است. کسی را تصور کنید که یک سال است مصرف شیرینی را کنار گذاشته است و یک روز تصمیم می‌گیرد در یک مهمانی، کیک بخورد. وقتی برای اولین بار بعد از این یک سال می‌خواهد به سراغ شیرینی‌جات برود، احتمال بالایی وجود دارد که به جای امتحان کردن کمی کیک، زیاده‌روی کرده و مریض شود. بازگشت به مصرف مواد مخدر یا الکل، بسیار خطرناک‌تر است. مقاومت بدن شما به دریافت مواد مخدر در دوران ترک اعتیاد به حالت قبل از اعتیاد برگشته است، و از سوی دیگر اشتیاق به مصرف ممکن است بسیار بالا باشد. این عوامل در کنار هم می‌توانند منجر به مصرف بیش از حد و اُوردوز شده و یا حتی منتهی به مرگ شوند.

راه‌های جلوگیری از بازگشت اعتیاد

اگرچه بازگشت دوباره اعتیاد ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، اما راه‌هایی برای کاهش ریسک و کمک به افراد در مواجهه‌ آتی با محرک‌های اعتیاد وجود دارد. این روش‌ها می‌توانند شما را از تجربه احساسات تحریک‌کننده اعتیاد و یا استرس دور نگه داشته و یک سیستم پشتیبان برای جلوگیری از عواقب این اتفاق ایجاد کنند.

آموختن راهکار‌های مقابله‌ایِ سالم
استرس اغلب یک عامل محرک برای بازگشت اعتیاد است. بنابراین با ایجاد مکانیسم‌های مقابله‌ای مناسب در مقابل وقوع استرس، موقعیت‌های دشوار، و احساسات زمینه‌سازِ نیاز مجدد به مواد مخدر، مقاومت کنید. سعی کنید تکنیک‌هایی مانند تمرکز و مدیتیشن را بیاموزید. روال و اصولی را به وجود آورید که بتوانید از آنها برای تمرکز ذهن و به تعادل رساندن احساسات خود استفاده کنید.
ایجاد یک شبکه پشتیبانی قوی
افرادِ در حال بهبودی، نیاز به یک شبکه حمایتی از دوستان، خانواده و جامعه معتادانِ در حال بهبود دارند تا بتوانند در شرایط دشوار به آنها تکیه کنند. زمانی که احساس تنهایی می‌کنید، استرس دارید و یا از کنترل خارج می‌شوید، وقت گذراندن با افرادی که به شما اهمیت می‌دهند و برای شما ارزش قائل هستند، می‌تواند در جلوگیری از عود بیماری به شما کمک کند.
تغییر سبک زندگی
هرچه بیشتر زندگی خود را از سبک زندگی مرتبط با اعتیاد دور کنید، جلوگیری از بازگشت آن آسان‌تر خواهد شد. از موقعیت‌های پرخطر دوری کنید، با دوستان و خانواده خود، حد و حدود معینی را تعیین کرده و از موقعیت‌هایی که احساس می‌کنید که ممکن است بازگشت اعتیاد را تحریک کنند، دور شوید. وارد کردن عادت‌های تازه، محیط تازه، و افراد ارزشمند جدید به زندگی نیز می‌تواند تفاوت قابل‌توجهی در پیشگیری از وقوع دوباره بیماری ایجاد کند.
پرداختن به مسائل مرتبط با سلامت روان
آیا متوجه مشکلات روانی که مصرف دوباره مواد مخدر را تحریک می‌کنند، شده‌اید؟ حمله عصبی، خشم بی‌مورد، احساس ناامنی، تجربه ترس در مورد مسائل خاص؛ همه این موارد می‌توانند ارتباط تنگاتنگی با اعتیاد داشته باشند، زیرا روی آوردن به اعتیاد اغلب می‌تواند سازوکار اصلی مقابله با مشکلات روانی باشد. به دنبال درمان باشید و راه خود را برای برطرف کردن مشکلات روانی از جمله اضطراب، افسردگی، و کمبود تمرکز که می‌توانند باعث بازگشت اعتیاد شوند، هموار سازید. در صورت صلاحدید متخصصان، دریافت دارو می‌تواند به تعادل مواد شیمیایی که مغز قبلا با مصرف مواد مخدر به آن دست می‌یافت، کمک کند.

اگر اعتیاد دوباره رخ دهد، چه باید کرد؟

اگر دوباره به مصرف مواد روی آورید، وحشت نکنید. خود را سرزنش نکنید،‌ از خودتان متنفر نشوید، و هوشیاری خود را از دست ندهید. هر فردی گاهی ممکن است مرتکب خطا شود. اگر پس از وقوع یک بازگشت دوباره و یا در حین مصرف، هوشیار شدید، پس می‌توانید در توقف آسیب رساندن به خود و زندگی‌تان مثمر ثمر باشید. در این صورت، از شر ماده مخدر سریعاً خلاص شده و از محرک‌های آن دور شوید و خود را به خانه یا یک فضای امن برسانید.

تقاضای کمک کنید
با کسی که می‌تواند به شما کمک کند تماس بگیرید. با کسانی صحبت کنید که به شما اهمیت داده و توصیه‌های عملی خوبی را در اختیارتان قرار می‌دهند. از شخصی بخواهید که یک شب یا چند روز در کنار شما بماند و به شما کمک کند تا بتوانید مشکل بازگشت دوباره به اعتیاد را پشت سر بگذارید.
به دنبال درمان یا تنظیم زمان درمان باشید
اگر در حال حاضر تحت‌درمان نیستید، مصرف دوباره مواد مخدر می‌تواند زمان مهمی برای شروع مجدد دوره معالجه باشد. عضو یک گروه درمانی شوید و یا در یک دوره توان‌بخشی شرکت کنید. اگر در حال دریافت معالجه هستید، به دنبال گزینه‌هایی برای تقویت برنامه‌های درمانی خود باشید.
خودتان را تشویق کنید
از شکست‌ها درس بگیرید و اعتماد به نفس خود را بازسازی کنید. پس از بازگشت اعتیاد، مهم است که خود را ببخشید و همچنان به سمت جلو حرکت کنید. از این اتفاق به عنوان یک تجربه استفاده کنید و با محرک‌های بازگشت اعتیاد بیشتر آشنا شوید. سعی کنید اعتماد به نفس خود را بازسازی کرده و تصمیم بگیرید که بهترینِ خودتان باشید.

اگر در حال حاضر با اعتیاد درگیر هستید، ترس از بازگشت اعتیاد دارید و یا اخیراً با عوارض مصرف دوباره مواد مخدر مواجه شده‌اید، می‌توانید با ما تماس بگیرید تا پس از بررسی وضعیت، روش درمان و حمایت مناسب را در اختیار شما قرار دهیم.

با ما تماس بگیرید.

کلینیک تخصصی ترک اعتیاد در ارومیه

ارومیه، خ اول شمالی، مجتمع طبیب، طبقه۳، درمانگاه سالم
شنبه تا پنج‌شنبه: ساعت 16 الی 20

برای رهایی از اعتیاد

هرگز دیر نیست!

حتی اگر سال‌هاست درگیر بیماری اعتیاد هستید، و یا قبلا بارها برای ترک اعتیاد تلاش کرده‌اید و ناموفق بوده‌اید، راه امید به روی شما بسته نشده است. با تکیه بر روش‌های نوین و دریافت پشتیبانی کافی، رهایی از اعتیاد برای همه امکان‌پذیر است. کلینیک ترک اعتیاد دکتر بنی‌هاشمی در ارومیه، با انجام تراپی‌های مدرن مبتنی بر روان‌شناسی، سم‌زدایی و درمان دارویی اعتیاد، موفقیت‌های بسیاری در این زمینه داشته است.

در مسیر غلبه بر اعتیاد

آگاهی، رمز موفقیت است

اختلال اعتیاد به مواد یکی از ناشناخته‌شده‌ترین بیماری‌ها در جهان و ایران است. در حقیقت، اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری پیچیده است و ترک آن نیازمند چیزی فراتر از «اراده قوی» و «وجدان» است. خوشبختانه امروزه محققان با مطالعه چگونگی تأثیر مواد مخدر بر مغز، درمان‌هایی یافته‌اند که می‌تواند به مقابله با اعتیاد کمک کند. اگر شما یا یکی از عزیزان‌تان درگیر این بیماری هستید، برای غلبه بر آن لازم است ار اشتباهات رایج در این زمینه اجتناب کنید و مطالب مستند را مطالعه کنید.

برای یادگیری نکات کاربردی روان‌شناسی، ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با واتساپ